Aromatyczne, drożdżowe mini bułeczki z jeżynami .
Przygotowałam je z połowy porcji, ciasto wyrobiłam łyżką drewnianą i uważam wypiek za udany....
Bułeczki były pyszne!
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mleka
- 8 g drożdzy
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajo
- 1 zółtko
- szczypta soli
- 8 dużych jeżyn
- cukier puder do posypania
- Wykonanie:
- -Przesianą mąkę wsypać do miski.
- -Na środek wkruszyć drożdże i posypać odrobiną cukru, wlać 2 łyżki mleka , oprószyć mąką.
- -Jajko i zółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
- -Olej połączyć z letnim mlekiem, dodać sól.
- -Do miski z mąką i drożdżami wlać mleko z olejem i utarte jajka.
- -Drewnianą łyżką połączyć składniki i wyrobić gładkie ciasto.
- -Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
- -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat , uformować wałek .
- -Urywać lub wykrawać małe kawałki ciasta i nakładać do foremek muffinkowych /lub innych/ na 1/2 wysokości.
- -Wierzch posmarować białkiem.
- -W środek wcisnąć owoc czernicy.
- -Piec ok.30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
- -Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej .
- -Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
cudne są!
OdpowiedzUsuń