10.09.2013

Bułeczki drożdżowe z jeżynami

Aromatyczne, drożdżowe mini bułeczki z jeżynami  .
Upieczone w foremkach muffinkowych /ozdobnych/ zaspokoiły mój apetyt na  owocowe ciasto drożdżowe, choć w trochę innej formie.........
Przygotowałam je z połowy porcji, ciasto wyrobiłam łyżką drewnianą i uważam wypiek za udany....
Bułeczki były pyszne!

Składniki /  8 małych bułeczek/

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mleka
  • 8 g drożdzy
  • 3  łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajo
  • 1 zółtko
  • szczypta soli
  • 8  dużych jeżyn 
  • cukier puder do posypania




  • Wykonanie:

  • -Przesianą mąkę wsypać do miski.
  • -Na środek wkruszyć drożdże i posypać  odrobiną cukru, wlać 2  łyżki mleka , oprószyć mąką.
  • -Jajko i zółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • -Olej połączyć z letnim mlekiem, dodać sól.
  • -Do miski z mąką i drożdżami wlać mleko z olejem i utarte jajka.
  • -Drewnianą łyżką połączyć  składniki  i wyrobić gładkie ciasto.
  • -Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  • -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat , uformować wałek .
  • -Urywać lub wykrawać  małe kawałki ciasta i nakładać do  foremek muffinkowych /lub innych/ na  1/2 wysokości.
  • -Wierzch posmarować białkiem.
  • -W środek wcisnąć owoc czernicy.
  • -Piec ok.30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
  • -Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej .
  • -Przed podaniem posypać cukrem pudrem.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...