Jak powinna wyglądać i smakować prawdziwa sałatka grecka? Nie mam pojęcia...........
Jej wersji jest tak wiele i każdy twierdzi, że to jest właśnie ta najprawdziwsza, że pozwoliłam sobie wybrać własny wariant, który najbardziej mi odpowiada i z pewnością nie zabraknie w niej greckiego /lub pochodnego/ sera feta.
Jej wersji jest tak wiele i każdy twierdzi, że to jest właśnie ta najprawdziwsza, że pozwoliłam sobie wybrać własny wariant, który najbardziej mi odpowiada i z pewnością nie zabraknie w niej greckiego /lub pochodnego/ sera feta.
Składniki:
- 3 pomidory czerwone
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 świeży ogórek / gruntowy /
- 150 g sera feta
- 50 g czarnych oliwek
- 1,5 łyżki octu winny
- 2 szczypty oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- kilka liści sałaty lodowej
Warzywa dokładnie umyć.
Przygotować sos sałatkowy z oliwy,octu i oregano
Pomidory pokroić w plastry lub cząstki.
Cebulę/obrana/ i ogórek /wraz ze skórką/ pokroić w krążki.
Sałatkę porwać na mniejsze kawałki.
Ser feta pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki ułożyć równomiernie warstwami w głębokiej salaterce.
Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Dodać oliwki.
Polać sosem i wymieszać bezpośrednio przed podaniem
Wersja..........
plenerowa
........imprezowa
dla mnie idealna:D
OdpowiedzUsuń