Smak cukinii nie jest w cieście wyczuwalny, dominują zdecydowanie czekolada , orzechy i jabłka. Miłym akcentem jest wykończenie całości pyszną polewą czekoladową
- 350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach (ze skórką)
- 150 ml oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 50 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli
- 2 duże winne jabłka
- polewa czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka likieru amaretto
Wykonanie:
-Prostokątną formę posmarować olejem i wysypać bułką tartą/ można wyłożyć papierem do pieczenia/.
-Jabłka obrać i pokroić w kostkę, orzechy posiekać, wymieszać z cukinią.
-Mąkę/połowę/ połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
-Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę ,dodać cukier wanilinowy.
-Mieszając wlewać stopniowo olej i wsypać połowę mąki.
-Pozostałą mąkę wymieszać z cukinią, orzechami i posiekaną czekoladą.
-Wszystkie składniki połączyć ze sobą , dodać kostki jabłka i dokładnie wymieszać.
-Masę przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię i piec ok.45 minut w temp. 180 st.C.
-Upieczone ciasto wystudzić.
-Można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
-Aby przygotować polewę / ganache' /należy zagotować śmietankę i rozpuścić w niej połamaną czekoladę.
-Wymieszać do całkowitego połączenia się składników, wystudzić , połączyć z likierem i polać zimne ciasto.
-Jabłka obrać i pokroić w kostkę, orzechy posiekać, wymieszać z cukinią.
-Mąkę/połowę/ połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
-Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę ,dodać cukier wanilinowy.
-Mieszając wlewać stopniowo olej i wsypać połowę mąki.
-Pozostałą mąkę wymieszać z cukinią, orzechami i posiekaną czekoladą.
-Wszystkie składniki połączyć ze sobą , dodać kostki jabłka i dokładnie wymieszać.
-Masę przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię i piec ok.45 minut w temp. 180 st.C.
-Upieczone ciasto wystudzić.
-Można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
-Aby przygotować polewę / ganache' /należy zagotować śmietankę i rozpuścić w niej połamaną czekoladę.
-Wymieszać do całkowitego połączenia się składników, wystudzić , połączyć z likierem i polać zimne ciasto.
JA robiłą trochę z innego przepisu, było rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukiniowe ciacha!:)
OdpowiedzUsuń