Błyskawiczna , letnia zupa kremowa z zielonej sałaty.
Tak ja sałata również zupa nie ma określonego smaku..............decydują o nim przyprawy, które zastosujemy.
Składniki:/3-4 porcje/
- zielone liście z małej sałaty
- ok. 200 g ziemniaków
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- mała cebula lub por
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 ml śmietany
- 50 g żółtego sera/ u mnie parmezan
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- bazylia lub pietruszka zielona do dekoracji
Wykonanie:
-Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę,
- Liście sałaty opłukać, porwać na kawałki.
-Cebulę drobno posiekać i wraz z czosnkiem podsmażyć na oliwie w rondelku, w którym będzie gotowana zupa.
-Dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, chwilę poddusić i zalać bulionem.
-Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
-Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać sałatę. Usunąć liść laurowy.
-Zupę zmiksować na gładki krem.
-Dodać śmietanę, starty ser i pozostałe przyprawy.
-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Można podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym , paluszkami grissini ,a nawet otrębowymi chrupkami,
-Zamiast bazylii można dodać zielony koperek.
-Cebulę drobno posiekać i wraz z czosnkiem podsmażyć na oliwie w rondelku, w którym będzie gotowana zupa.
-Dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, chwilę poddusić i zalać bulionem.
-Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
-Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać sałatę. Usunąć liść laurowy.
-Zupę zmiksować na gładki krem.
-Dodać śmietanę, starty ser i pozostałe przyprawy.
-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Można podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym , paluszkami grissini ,a nawet otrębowymi chrupkami,
-Zamiast bazylii można dodać zielony koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz