29.09.2013

Ciasto maślankowe z owocami


Jeśli ciasto zawsze się udaje , jeśli wszystkim smakuje i  jeszcze na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to nie pozostaje nic innego jak zaliczyć go do ulubionych .......
......i piec..........dopóki   nam się nie znudzi. A ciasto to jest bardzo uniwersalne i można piec je z dodatkiem wszystkich owoców sezonowych i może właśnie dlatego wciąż smakuje inaczej i chętnie do niego wracam.


                                         

SKŁADNIKI  / foremka 26 x35 /

CIASTO:
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru
  • 0,5 szklanki oleju/lub stopionego masła/
  • 1 szklanka  maślanki 
  • 3 jaja 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru  wanilinowego 
  • szczypta soli 
  • owoce 


KRUSZONKA
  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
Wykonanie:

-Składniki na ciasto powinny mieć jednakowa temperaturę.
-Do misy miksera wbić jajka, dodać olej , cukier i maślankę.
-Miksować kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników.
-Zmniejszyć obroty i  dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
-Gotowe ciasto przelać do  blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
-Na wierzchu ułożyć owoce.
-Ciasto można posypać kruszonką /lub po upieczeniu cukrem pudrem./
-Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st.C ok.35 minut

ze śliwkami


z porzeczkami
z jagodami i porzeczkami  ..........bez kruszonki 




Zamiast kruszonką ciasto można posypać wiórkami kokosowymi





1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...