Melon , szynka ...........i kruche, wytrawne ciasto .
Nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy. Jedynie przygotowanie kruchych babeczek pochłonie nieco czasu. Babeczki można jednak upiec wcześniej i przechować je w zamkniętym pojemniku.
Taki mały zapas warto mieć pod ręką. Niezwykle proste, kruche ciasto przygotowałam w mikserze, choć można je całkiem śmiało zagnieść w misce lub na blacie. Pozostałe czynności to już tylko przyjemność.....
Taki mały zapas warto mieć pod ręką. Niezwykle proste, kruche ciasto przygotowałam w mikserze, choć można je całkiem śmiało zagnieść w misce lub na blacie. Pozostałe czynności to już tylko przyjemność.....
Składniki: /8 szt/
ciasto:
|
nadzienie:
|
-Mąkę , sól i masło umieścić w misie blendera i mieszając stopniowo połączyć składniki.
-Dodać żółtko i dolewając partiami wino /ilość należy odpowiednio regulować/ ponownie zmiksować do powstania zwartej masy.
-Ciasto przełożyć na blat, uformować gładką kulę,owinąć w folie spożywcza i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Schłodzone ciasto rozwałkować i nałożyć do lekko natłuszczonych foremek.
-Nakryć krążkiem papieru do pieczenia, pokryć np.fasolką i piec ok.10 minut w temp. 180 st.C.
-Zdjąć papier z fasolka i dopiec ciasto jeszcze 2-3 minuty.
Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do przestudzenia.
wykończenie:
-Melon podzielić na pół, usunać pestki i wydrążyć kulki.
-Schłodzone babeczki wypełnić listkami sałatki, nałożyć po łyżce majonezu.
-Szynkę zwinąć ozdobnie w różyczkę i nałożyć na majonez.
-Na wierzchu ułożyć kuleczki melona.
-Przed podaniem można skropić oliwą z oliwek.
Ojesu, jakie cudowności!!!
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com