3.09.2013

Placuszki z konfiturą jagodową i jogurtem greckim



Niezastąpione o każdej porze dnia, uwielbiane przez wszystkich. Najchętniej  jadam je z owocami i jogurtem. Jeśli brak świeżych owoców zastępuję je  mrożonymi lub domową konfiturą.
Towarzyszą mi od  wielu lat i wciąż smakują tak jak wówczas,  gdy stawiałam pierwsze, niepewne kroki w kuchni / ale wtedy nie miałam patelni teflonowej i smażyłam na tłuszczu/. Dziś te placuszki noszą wdzięczną nazwę pancakes , choć  dla mnie pozostaną  niezmiennie placuszkami, a jedyne co ich łączy to sposób podania.....

Składniki: / ok. 12 szt/
  • 300 g  mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki stopionego masła/lub oleju/
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5  łyżki  cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • szczypta soli
oraz 

kilka  łyżek  domowych konfitur  z   jagód 
świeże lub mrożone jagody do dekoracji 
150 g jogurtu greckiego 
1 łyżka cukru

Wykonanie:
-Wszystkie składniki na placuszki starannie ze sobą połączyć/ trzepaczką/.

-Ciasto odstawić na ok.15 minut.
-Wymieszać ponownie łyżką.
-Smażyć owalne placki  na   lekko natłuszczonej patelni / najlepiej teflonowej/  z obu stron na złoty kolor.
-Gotowe placuszki układać w piramidkę , przekładając  niewielką ilością konfitury. 
-Z wierzchu polać jogurtem wymieszanym z cukrem i posypać świeżymi lub mrożonymi owocami.

3 komentarze:

  1. Kolejna pokusa . Chyba zacznę zapisywać przepisy do mojego przepiśnika żeby nic mi nie umknęło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zamawiam takie na śniadanko:) pycha

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...