22.09.2013

Pieczone pomidory z chrupiąca skorupką serową





Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze.
 Jeśli komuś znudziły się na surowo proponuję pyszne danie z pieczonych pomidorów.
Można je potraktować jako  danie samodzielne , a można podawać pomidorki w takiej postaci   z grillowanym mięsem, czy rybą.
Składniki:
  • 6 pomidorów/ dojrzałe, mięsiste/
  • 6 ząbków czosnku
  • ok.100 g bułki tartej
  • 50 g parmezanu
  • bazylia, pietruszka
  • majeranek
  • mięta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:

-Pomidory przekroić na pół.
-Wydrążyć miąższ .
-Miąższ z pomidorów przecedzić przez sitko /zachować płyn bez pestek/
-Zieleninę drobniutko pokroić.
-Bułkę tartą połączyć z sokiem pomidorowym, dodać posiekaną pietruszkę, połowę parmezanu  ,sól, pieprz.
-Wymieszać i dodawać stopniowo oliwę w takiej ilości, by otrzymać  zwartą masę. 

-W środek wcisnąć ząbek czosnku.
-Posypać z wierzchu  serem.



-Połówki pomidorów ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem, skropić oliwą ,na dno wlać kilka łyżek -bulionu warzywnego  i piec ok.30 minut w temp. 180 st.C.
-Pod koniec włączyć grill  i piec do ładnego przyrumienienia się wierzchu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz