Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze.
Jeśli komuś znudziły się na surowo proponuję pyszne danie z pieczonych pomidorów.
Można je potraktować jako danie samodzielne , a można podawać pomidorki w takiej postaci z grillowanym mięsem, czy rybą.
- 6 pomidorów/ dojrzałe, mięsiste/
- 6 ząbków czosnku
- ok.100 g bułki tartej
- 50 g parmezanu
- bazylia, pietruszka
- majeranek
- mięta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku.
-Pomidory przekroić na pół.
-Wydrążyć miąższ .
-Miąższ z pomidorów przecedzić przez sitko /zachować płyn bez pestek/
-Miąższ z pomidorów przecedzić przez sitko /zachować płyn bez pestek/
-Zieleninę drobniutko pokroić.
-Bułkę tartą połączyć z sokiem pomidorowym, dodać posiekaną pietruszkę, połowę parmezanu ,sól, pieprz.
-Wymieszać i dodawać stopniowo oliwę w takiej ilości, by otrzymać zwartą masę.
-Wymieszać i dodawać stopniowo oliwę w takiej ilości, by otrzymać zwartą masę.
-W środek wcisnąć ząbek czosnku.
-Posypać z wierzchu serem.
-Posypać z wierzchu serem.
-Połówki pomidorów ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem, skropić oliwą ,na dno wlać kilka łyżek -bulionu warzywnego i piec ok.30 minut w temp. 180 st.C.
-Pod koniec włączyć grill i piec do ładnego przyrumienienia się wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz