To jeden z moich ulubionych przepisów na dyniowy przysmak.
Prosty i smaczny. Upieczoną dynię można podawać z dodatkiem pieczywa jako samodzielny posiłek lub wykorzystać ją do przygotowania innych dań.
Składniki:
ok 1-1,5 kg dyni
2-3 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
gruba sól
2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Jeśli chcemy wykorzystać dynię do słodkich wypieków pieczemy ją bez dodatków.
Dynię
pokroić na mniejsze kawałki.
Usunąć
pestki.
Blaszkę do
pieczenia wyłożyć papierem.
Dynię ułożyć skórką do blaszki.
Posypać
gruba solą, obłożyć czosnkiem i gałązkami rozmarynu.
Skropić
oliwą.
Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 st. C i
piec do miękkości /45-60 minut/.
W pod koniec pieczenia blaszkę można przykryć folią aluminiową.
Po
upieczeniu usunąć skórkę.
Ale piekny post Krysiu!
OdpowiedzUsuńCieszę sie ogromnie,że Ci sie podoba!
Usuń