30.09.2014

Dynia pieczona z czosnkiem i rozmarynem

To jeden z moich ulubionych przepisów na dyniowy przysmak.
 Prosty i smaczny.  Upieczoną dynię można podawać z dodatkiem pieczywa jako samodzielny posiłek lub wykorzystać ją do przygotowania innych  dań.

Składniki:
ok 1-1,5 kg dyni
2-3 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
gruba sól
2-3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Jeśli chcemy wykorzystać  dynię do słodkich wypieków pieczemy ją bez dodatków.

Dynię pokroić na mniejsze  kawałki.
Usunąć pestki.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Dynię ułożyć skórką do blaszki.
Posypać gruba solą, obłożyć czosnkiem i gałązkami rozmarynu.
Skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C  i piec do miękkości /45-60 minut/.
W  pod koniec pieczenia blaszkę można przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu usunąć skórkę.



2 komentarze: