Bardzo delikatne ,wilgotne i aromatyczne muffinki dyniowe to doskonałe słodkie co nieco do kawy lub na dzień dobry. Dodatek ricotty i dyni uzupełnia ciasteczka w wartościowe składniki odżywcze. Można je zjadać bez żadnych dodatków , można posypać cukrem pudrem , polać lukrem, czekoladą lub dowolnie ozdobić w zależności od okoliczności.
Moje muffinki opanowane zostały przez czarne pajączki. Oczywiście są tylko ozdobą i należy je zdjąć przed jedzeniem. Myślę , że nawet jeśli zrobione byłyby z pysznej prawdziwej czekolady trudno byłoby mi je przełknąć. Ot, taka podświadomość.
Mało kto lubi pająki, ale czasem można się nimi pobawić.
Mało kto lubi pająki, ale czasem można się nimi pobawić.
Składniki/ 12 szt/
- 1 szklanka musu dyniowego
- 1/2 szklanki cukru/można użyć trzcinowego/
- 1 jajo
- 100 g ricotty
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mączki kukurydzianej/lub ziemniaczanej/
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- cukier waniliowy/do smaku/
- 2 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
polewa:
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki musu z dyni
- 1 łyżka cukru pudru
-Przygotować mus dyniowy. W tym celu należy dynię upiec w piekarniku w folii aluminiowej/ moją dynię starłam na grubej tarce i w szklanym pojemniku z pokrywką ugotowałam w kuchence mikrofalowej.
-Mus dyniowy wystudzić.
-Wymieszać w misce jajko z ricottą i cukrem przy pomocy drewnianej łyżki.
-Dodać mus dyniowy, cukier waniliowy, olej i połączyć starannie wszystkie składniki.
-W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pestki dyni, szczyptę soli.
-Płynną masę wlać do mąki i wymieszać do połączenia się składników.
-Zimne babeczki posmarować masą z serka mascarpone /wystarczy serek wymieszać z cukrem pudrem i zimnym musem dyniowym/
fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń