Pulpeciki mięsne na zimno , podane w formie szaszłyków, to doskonała przekąska na co dzień i od święta. Dodatki, przyprawy, dekoracja decydują o smaku i wygladzie tego niezwykle prostego dania.
Pulpety to łatwy i popularny sposób na przygotowanie smacznego obiadu. Odpowiednie dodatki, wykończenie i można wyczarować fajne danie. Całkiem niedawno gościły na moim stole pulpety mięsne w sosie pomidorowym/tutaj/. Te smaczne , mięsne kuleczki można również wykorzystać jako podstawowy składnik szszłyków. Dzisiaj przygotowałam pulpety o smaku amaretto.
- 300 g mięsa mielonego/mieszane/
- 4 -5 szt herbatników amaretto/pokruszonych/
- 3 łyżki sera parmezan
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 1 -2 jajka
- 1 kromka bułki namoczonej w mleku
- gałka muszkatołowa/do smaku/
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- oliwa z oliwek do smażenia /lub olej sezamowy/
- pomidorki koktajlowe
- świeże liście bazylii
- sól do smaku
- pieprz/cytrynowy/
- sos balsamiczny
- patyczki szaszłykowe
Wykonanie:
Wymieszać mięso ze startą skórką z cytryny, pokruszonymi ciastkami amaretto , serem parmezan, natką pietruszki, jajkami, wyciśniętą bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformować małe kulki i panierować w bułce tartej zmieszanej z mielonym migdałami . Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso, obracając kilka razy. Kiedy są ładnie przyrumienione, należy wyłożyć je na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. Zimne pulpeciki nadziewać na patyczki szaszłykowe na przemian z pomidorkami i listkami bazylii.
Podawać z sosem balsamicznym/oliwę zmieszać z octem balsamicznym /i pieczywem.
Śliczne:) Aż robię się głodna!
OdpowiedzUsuń