06.09.2013

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Domowe, aromatyczne ,drożdżowe ciasto z  dojrzałymi węgierkami  posypanymi cynamonem i kruszonką to słodycz, na którą  warto czekać cały rok.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem , to smak mojego dzieciństwa. Każdego roku w sezonie śliwkowym ciasto to  musi  obowiązkowo upieczone. 
Tęsknię za nim  ,ale  najbardziej smakuje mi o tej porze roku.

Składniki na dużą blaszkę:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • 40 g  drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • skórka starta z cytryny /do smaku/
  • szczypta soli
  • 750 g śliwek
kruszonka: 
  • 120 g mąki
  •  80 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  •  100 g masła
Wykonanie:

-Masło stopić i przestudzić
-Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka by powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
-Żółtka utrzeć z cukrem  i cukrem wanilinowym.
-Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą.
-Dodać podrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i żółtka.
-Zagnieść ciasto ,aż będzie odchodziło od miski  /jeśli użyjemy robota będzie  to trwało znacznie krócej/
-Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, a na jego powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza.
-Gotowe ciasto oprószyć mąką.
-Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
-Śliwki umyć, osuszyć , przekroić na pół i wyjąć pestki.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć ja na omączony blat, rozwałkować i przełozyć  na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można również przełożyć bezpośrednio na blachę i rozciągnąć palcami na całej powierzchni.
-Na cieście rozłożyć śliwki /skórką dod dołu / .
-Odstawić do wyrośnięcia /ok.20 minut/.
-Z  miękkiego masła, mąki, cynamonu  i cukru zagnieć kruszonkę.
-Posypać wierzch ciasta.
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180  st.C  i piec 40 minut. 





4 komentarze:

  1. Ja dzisiaj też biorę się za pieczenie ciasta ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe! uwielbiam z kruszonką i z owocami!!! mogłabym zjeść wszystko z tej blachy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........