Dorada pieczona w piekarniku do istna uczta dla podniebienia, to smaczne i wykwintne danie. Smakuje również doskonale przygotowana na grillu.
.....delikatne mięso rozpływa się w ustach ............i ten zapach......
Bardzo lubię kiedy z
piekarnika oprócz zapachu pieczonej ryby
ulatnia się wspaniały zapach ziołowych przypraw. W mojej kuchni większość dań doprawiam świeżymi lub
suszonymi przyprawami, czasem przesadnie. Dzięki gotowym mieszankom przypraw
smaki i proporcje są doskonale skomponowane i wiadomo co do czego używać. Moje
dzisiejsze danie pachnie cudownie i zapewniam, że tak samo smakuje. Do przyprawienia
ryby użyłam gotowej mieszanki przypraw do ryb.
Ryby dzięki swojej wartości
odżywczej bardzo korzystnie wpływają na
nasz organizm.
Właśnie dlatego warto je jeść/wszyscy o tym wiemy/, bo znajdziemy w
nich pełnowartościowe i łatwo
przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe witaminy i wiele ważnych dla
naszego organizmu składników
mineralnych.
A tym razem na moim stole
zagościła pyszna ryba ,którą względu na swój wygląd/złoty pasek między oczami
,który przypomina kształt korony/ nazywa
się królewską. Ryba ta ma bardzo delikatne i pyszne w smaku mięso , dlatego też nie
powinno się przesadzać z nadmiernym
przyprawianiem jej. Odrobina wystarczy.
Składniki / 2 porcje/
- 1 duża dorada lub 2 mniejsze
- przyprawa do ryb/ do smaku
- pieprz kolorowy/ do smaku
- sól morska / do smaku
- 2-3 plastry surowego boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 cienkie plasterki cytryny lub limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
-Oczyszczoną z łusek /skóra jest jadalna/, płetw , dokładnie
wypatroszoną , umytą i osuszoną rybę
należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem
z cytryny. Dodatkowo na skórze można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia
, przez które przyprawa wnika do mięśnia ryby i
dzięki którym ryba łatwiej się
piecze. Środek ryby również obsypać
przyprawą i wypełnić posiekaną zieloną pietruszką i plasterkiem cytryny. Rybę
owinąć plastrami boczku i ułożyć a
naczyniu do zapiekania. Przy pomocy
pędzelka posmarować oliwą /lub skropić/.
-Wstawić do nagrzanego piekarnika /ok.180 st/.
Po upływie ok.10 min rybę podlać białym winem i piec
jeszcze ok.15-20 min./w zależności od wielkości ryby/. W trakcie
pieczenia rybę należy dodatkowo/ 1 lub 2
razy/ polewać z wierzchu wytworzonym sosem .
- Kiedy wierzch ryby jest
ładnie przyrumieniony należy wyjąć ją z piekarnika i serwować
-Tak przygotowaną doradę
można podać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką lub surówką z dresingiem cytrynowym.
-Mój dodatek to gotowana
fasolka szparagowej, brokuł i zielone
szparagi, brukselka w cytrynowym
sosie sałatkowym.
-Oczywiście do ryby koniecznie należy podać białe wytrawne wino .
Tak tak, dorada z piekarnika, to dobra rzecz:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Prezentuje się wspaniale! :)
OdpowiedzUsuń