Podstawowym składnikiem tego ciasta jest gorzka czekolada i koper włoski, który nadaje całości delikatny anyżkowy smak.
Ciasto bez tłuszczu, z niewielką ilością cukru trzcinowego i mąki pełnoziarnistej....
.....wprost idealne dla tych, którzy lubią "zdrowe" słodycze ,czyli dla mojej mamy.
Ciasto bez tłuszczu, z niewielką ilością cukru trzcinowego i mąki pełnoziarnistej....
.....wprost idealne dla tych, którzy lubią "zdrowe" słodycze ,czyli dla mojej mamy.
Można je przygotować w formie tortu , ale ja wybrałam prostą wersję z blaszki prostokątnej.
Dość nietypowe ciasto wybrałam na ten świąteczny dzień . Zaczął się przecież sezon truskawkowy i wypadałoby zrobić jakiś pyszny tort śmietankowy,jogurtowy lub serowy z owocami. Ale ja wybrałam ciasto z koprem włoskim. Zrobiłam to całkiem świadomie. Zostało z góry zapowiedziane /przez mamę/, że nie chce nic ,co zawiera cukier,tłuszcz , kremy, śmietany.....itd. Wciąż słyszę narzekania: a to na nadmiar kalorii , to wysoki cholesterol, a to znowu na wysoką zawartość cukru. Tak to czasem bywa z mamami, które w pewnym okresie życia zaczynają szczególnie dbać o swoje zdrowie....i wygląd . Ale od czekolady się nie wykręci , przecież działa na dobry humor,a tego nigdy za wiele.
Podstawowym składnikiem tego ciasta jest gorzka czekolada i koper włoski, który nadaje mu delikatny anyżkowy smak. Ciasto bez tłuszczu, z niewielką ilością cukru trzcinowego i mąki pełnoziarnistej wprost idealne dla tych, którzy lubią "zdrowe" słodycze ,czyli dla mojej mamy.Można je przygotować w formie tortu , ale ja wybrałam prostą wersję
Składniki:
- 2 średniej wielkości bulwy kopru włoskiego
- 4 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g pokrojonych orzechów laskowych
- 50-60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Wykonanie:
Koper włoski pokroić w drobną kostkę.
W niewielkim rondelku rozgrzać miód, wrzucić nasiona, koper , zalać wodą do 1/2 wysokości warzyw i dusić do miękkości / ok. 10 min/.
Ugotowany koper wystudzić, odsączyć ,sok zachować.
Koper dokładnie zmiksować na gładką masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.
Dodać przestudzoną czekoladę , zmiksowaną masę z kopru i sok z gotowania nie więcej niż 3 łyżki/, starannie wymieszać.
Dodać drobno pokrojone orzechy/część zostawić do dekoracji/, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać i połączyć z pianą z białek.
Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 21cm. / Moje ciasto przelałam do niewielkiej foremki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia /.
Piec w nagrzanym piekarniku /ok.180 stopni / przez 40- 45 min.
Ciasto pieczone w okrągłej foremce można przekroić i przełożyć kremem / jest to ciasto dietetyczne, a więc masa powinna być podobna/.
Moje ciasto wyszło jednak dość niskie, a więc część "dietetyczna" została posypana cukrem pudrem , część dla łasuchów polewą z czekolady gorzkiej i śmietanki kremowej.
ciasto upiekłam na podst.przepisu z programu "Rewolucje na talerzu"
Super chętnie wypróbuje:)))
OdpowiedzUsuń