Aromatyczne muffinki o smaku pomidorowym z dodatkiem oregano,bazylii , oliwek, kaparów, kukurydzy i mozzarelli.
Składniki:/na 10-12 szt/
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki /płaskie/proszku do pieczenia
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 100 ml oleju arachidowego
- 250 ml soku pomidorowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 10 szt oliwek /czarne i zielone/
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 100 g mozzarelli /pokrojonej w kostkę/
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki startego sera parmezan
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajko, olej, sok i przecier pomidorowy .
Połączyć obie mieszanki wlewając mokre składniki do suchych.
Dodać mozzarellę, oregano, bazylię , oliwki, kapary i kukurydzę.
Foremki do muffinków posmarować masłem i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok.20-25 minut.
Po upieczeniu wierzch posypać startym serem, przestudzić chwilę w foremce , a następnie przełożyć na kratkę kuchenną.
Wystudzić.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajko, olej, sok i przecier pomidorowy .
Połączyć obie mieszanki wlewając mokre składniki do suchych.
Dodać mozzarellę, oregano, bazylię , oliwki, kapary i kukurydzę.
Foremki do muffinków posmarować masłem i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok.20-25 minut.
Po upieczeniu wierzch posypać startym serem, przestudzić chwilę w foremce , a następnie przełożyć na kratkę kuchenną.
Wystudzić.
Wyglądają tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)
OdpowiedzUsuńSmakowita propozycja. I do tego na mące pełnoziarnistej, co mi się bardzo podoba:)
OdpowiedzUsuńświetne! lubię muffiny wytrawne :) pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuń