Uwielbiamy grillowane mięsa, kiełbaski, kaszanki i boczki , ale nie zapominajmy o warzywach ,których nie powinno nigdy zabraknąć w naszym jadłospisie /również tym plenerowym/.
Doskonałym dodatkiem do grilla są wszelkiego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw .Możemy jednak przy okazji grillowania wrzucić na ruszt również różne warzywa.
Doskonałym dodatkiem do grilla są wszelkiego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw .Możemy jednak przy okazji grillowania wrzucić na ruszt również różne warzywa.
Warzywa grillowane są znakomitym dodatkiem nie tylko do mięs grillowanych ,ale również : pieczonych i gotowanych . Mogą być również wykorzystane do przyrządzenia sałatek i różnego rodzaju zakąsek .
Znakomicie smakują również podane samodzielnie z dodatkiem pieczywa i dipów.
Znakomicie smakują również podane samodzielnie z dodatkiem pieczywa i dipów.
Do grillowania można użyć dowolnych , ulubionych warzyw. Można grillować w plenerze , ale doskonałe rezultaty otrzymamy również w domu przy użyciu patelni do grillowania./tylko atmosfera nie ta........../
Na moim półmisku znalazły się :pomidory, bakłażan, cukinia, papryka, cebula i czerwona cykoria- radicchio.
Warzywa należy dokładnie umyć, oczyścić i pokroić.
Warzywa należy dokładnie umyć, oczyścić i pokroić.
Cukinię i bakłażana pokroiłam w kilkumilimetrowe plastry
cebulę, pomidory, radicchio i paprykę wystarczy przekroić na połowę lub ćwiartki.
Warzywa należy bardzo delikatnie posmarować oliwą /przy pomocy pędzelka / i grillować partiami z obu stron.
Czas grillowania jest różny w zależności od rodzaju i grubości warzywa. Najszybciej piecze się cukinia , pomidor, cykoria, trochę dłużej natomiast bakłażan, cebula i papryka.Powinny być jednak zawsze jędrne.
Gotowe warzywa można delikatnie skropić oliwą zmieszaną z octem winnym lun cytryną i drobniutko pokrojoną zieloną pietruszką /można użyć kolendry,lub mięty/.Przyprawić solą i świeżym pieprzem.
Warzywa można podać również z aromatycznym dipem czosnkowym lub bazyliowym na bazie jogurtu lub śmietany.
Warzywa można podać również z aromatycznym dipem czosnkowym lub bazyliowym na bazie jogurtu lub śmietany.
Uwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńJeszcze kilka lat temu nie tknęłabym pieczonych warzyw, a teraz uwielbiam, ale jakoś ich nie doprawiałam nigdy, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńcałkiem zapomniałam o grillowaniu papryki
OdpowiedzUsuń