04.05.2012

Makaron garganelli z pulpetami w sosie pomidorowym


 Makaron z pulpecikami mięsnymi w pomidorowym sosie to prosty sposób na przygotowanie smacznego i wartościowego  posiłku . Można dodać porcję surówki ze świeżych, sezonowych warzyw i obiadek  gotowy.

Składniki:  /dla4 osób/
  • 360 g makaronu   garganelli  lub  penne
  •  650 g  mięsa mielonego /mieszane/
  • 150g  bułki namoczonej w mleku
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki  startego sera Grano Padano/lub parmezan/
  • 1 płaska  łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
  • szczypta majeranku
  • szczypta mielonego kminu
  • pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  •  olej do smażenia

sos:
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 500 ml. soku/passata/ pomidorowego/z butelki/
  • 1  cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku                                                                                                                                                                        

oraz
kilka liści świeżego majeranku i zielonej pietruszki
i starty parmezan do posypania

Wykonanie:
W głębokiej misce umieścić mięso, dodać  dobrze odciśniętą bułkę , przeciśnięty  przez praskę czosnek,  zieloną  pietruszkę, majeranek, ser, sól, pieprz do smaku  i bułkę tartą.
 Masę dokładnie wyrobić /jeśli jest zbyt rzadka można dodać  odpowiednią ilość bułki  tartej/.
Mięso wstawić do lodówki. W międzyczasie  na  głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i  zmiażdżony czosnek /nie rumienić/.Wlać  sok pomidorowy, bulion, doprawić do smaku solą , pieprzem, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu  do zgęstnienie sosu /od czasu do czasu należy zamieszać/. Z przygotowanego wcześniej mięsa uformować /wilgotnymi rękami/ malutkie kuleczki.  Pulpety  obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Usmażone  pulpeciki przełożyć do gorącego sosu pomidorowego chwilę podgotować.
Ugotować al dente  makaron .Przecedzić i przełożyć na talerze. Każdą porcję polać sosem pomidorowym z pulpetami , posypać startym parmezanem, ozdobić zieloną pietruszką i majerankiem.

3 komentarze:

  1. otagowałam Cię:)
    http://voyagedegustacje.blogspot.com/2012/05/tag-11-questions-tag-11-questions-1.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie,właśnie kupiłam mieloną łopatkę w Lidl i zaraz zabieram się za robienie pulpecików.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........