Niezwykle prosta i smaczna sałatka z gotowanych buraczków z dodatkiem ananasa j jabłka.
Połączenie słodkich buraków z soczystym ananasem i winnym jabłkiem nadaje sałatce delikatnego i ciekawego słodko kwaśnego smaku. Dodając odrobinę octu winnego i świeżego pieprzu otrzymujemy doskonałe wykończenie całości. Nasiona dyni i orzechy nadają sałatce przyjemnej chrupkości ,a żurawina doskonale harmonizuje z czerwonym kolorem buraków.
Ogólnie: bardzo przyjemne zestawienia smaków.
- 4 ugotowane buraki
- 1 winne jabłko
- 2-3 plastry ananasa / dodałam świeży/
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżka suszonych żurawin
- 1 łyżka grubo posiekanych orzechów
- 1 łyżka nasion dyni
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- kilka liści zielonej sałaty do dekoracji
Wykonanie:
Ugotowane i obrane buraki pokroić w grubszą kostkę /zostawić
połówkę do dekoracji/ i umieścić w miseczce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i
dodać do buraków. Oliwę połączyć z octem , wymieszać z burakami i cebulą,
doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym
pieprzem.
Jabłko i ananasa pokroić w kostkę, dodać żurawinę
i wymieszać z jogurtem. W głębokiej salaterce połączyć
bardzo delikatnie przygotowane składniki i nie mieszać zbyt dokładnie /jeśli wymaga doprawić do
smaku /, posypać orzechami i pestkami dyni.
Ozdobić krążkami buraczków i zieloną
sałatką.
świetna sałateczka.
OdpowiedzUsuń