Kolorowe, cudownie kremowe, pachnące pomidorami i bazylią danie z bakłażanów i papryki.
Kolejny przepis z kuchni włoskiej: według Tracey Lawson.
Również tym razem prostota i odpowiedni dobór składników zadecydował o doskonałości
tej potrawy : przyjemnie dla oka , miło dla podniebienia. Zaledwie kilka składników,
przemyślane etapy ich łączenia , kilka ruchów drewnianą łyżką i w ciągu pół godziny
gotowy smakołyk nakładamy na talerz. Zapach unosi się po całym mieszkaniu ,a
w piekarniku dodatkowo piecze się pyszna focaccia z suszonymi pomidorami.
Oj będzie uczta!
Uwielbiam kuchnię włoską , zarówno tę tradycyjną jak i nowoczesną , jej niepowtarzalny
smak, prostotę , bogactwo produktów , nieskończoną możliwość komponowania dań .
smak, prostotę , bogactwo produktów , nieskończoną możliwość komponowania dań .
Zagościła ona już na dobre w moich zakamarkach, ale codziennie odkrywam w niej coś nowego.
Składniki /dla 4-6 osób wg oryginału - zobacz/
- 2 duże bakłażany
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 duże czerwone papryki / użyłam czerwonej i żółtej/
- 2 średnie żółte cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej natki pietruszki
- 250 ml domowego sosu pomidorowego lub 6 pomidorów śliwkowych bezskóry i nasion /użyłam sosu pomidorowego/
- szczypta chili
- dużo świeżej bazylii
- sól do smaku/ dodałam morską/
Moje danie przygotowałam z połowy składników. Jedyną zmianą w przepisie było dodanie żółtej papryki i kilku suszonych pomidorków.
Wykonanie:Warzywa dokładnie umyć. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski, podobnie cebulę.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać paprykę i cebulę. Warzywa podsmażyć na wolnym ogniu ok.10 min.od czasu do czasu należy delikatnie pomieszać. Warzywa powinny się poddusić, ale nie przysmażyć zbyt mocno. W międzyczasie pokroić bakłażany /u mnie jeden/ na cztery części, a następnie każdy kawałek w paseczki. Bakłażana dodać na patelnię wraz z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną zieloną pietruszką. Dodać również cienko pokrojone suszone pomidory
/ 2-3 szt/. Smażyć całość następne 10 min. delikatnie mieszając .Wlać sos pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić całość do smaku solą i szczyptą chilli.
Dodać świeże liście bazylii /nie kroić tylko porwać w palcach/ i podawać z dodatkiem chrupiącego pieczywa.
Dodatkiem do warzyw była chrupiąca, pachnąca suszonymi pomidorami focaccia z mąki pełnoziarnistej.
U mnie mój mąż bardzo lubi włoszczyznę, chociaż i ja chętnie zjem takie cudo. Bardzo ładnie wygląda kolorystycznie i bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.