14.05.2012

Grillowane szparagi z sosem musztardowym


Również tym razem zdecydowałam się  przygotować szparagi w  bardzo  prostej postaci.
Są to  szparagi grillowane.  Jest to  doskonałe danie podawane jako samodzielne z dodatkiem sosu i pieczywa, ale  doskonale sprawdza się jako  dodatek do dań mięsnych i jako składnik sałatek.
Dziś   szparagi grillowane z sosem musztardowym,posypane parmezanem  pikantną mieszanką ziół i orzeszkami piniowymi  z  gotowaną szynką.
Szparagi można przygotować  na grillu,  ale doskonale nadają się go  grillowania w warunkach domowych na specjalnej patelni.
Szparagi można grillować surowe , a  można je wcześniej delikatnie podgotować.

Składniki:
  • zielone szparagi /wiązka/
  • 3  łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
Wykonanie:
Najpierw należy odłamać zdrewniałe  końce szparagów (kilka cm). Wypłukać warzywa pod bieżącą wodą i ułożyć  na ściereczce do wysuszenia.
Czosnek przecisnąć  przez praskę, połączyć z  oliwą i dokładnie wymieszać, dodając sok z cytryny  i szczyptę soli. Przy pomocy pędzelka posmarować  warzywa i odstawić na kilkanaście minut. Nastepnie  ułożyć na kratce rozgrzanego grilla lub na patelni.  W trakcie grillowania można je  jeszcze raz posmarować oliwą z przyprawami. Szparagi są upieczone jeśli widelec wbity w warzywo  łatwo  w nie wchodzi

A moje szparagi przygotowałam  na patelni  według tego przepisu:

obrałam  i odłamałam zdrewniałe końce szparagów. Wrzuciłam je  na dwie minuty do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru . Następnie  umieściłam w lodowatej wodzie  /aby zachować kolor /  Wysuszone na ręczniku kuchennym szparagi posmarowałam  mieszanką oliwy,czosnku i soli. Nastepnie ułożyłam  na mocno rozgrzanej  patelni do grillowania,posypanej grubą solą 

 Po dwóch minutach  szparagi należy przewrócić na druga stronę. Grillują się bardzo szybko. 
 Upieczone szparagi przełożyć na talerze, polać sosem musztardowym i posypać parmezanem oraz mieszanką  pikantnych suszonych  przypraw /płatki chilli,mielony czosnek i zielona pietruszka/.

Sos  musztardowy :

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy /ulubiona / 
  • 2 łyżki  śmietanki 12%
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki należy połączyć i starannie  wymieszać.




3 komentarze:

  1. Wypróbuję przepis dziś wieczorem:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne te Twoje zakamarki, a szparagi na pewno wypróbuję ...
    Dziękuję za wizytę na moim blogu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie mogę oglądać tych zdjęć bez serwetki pod brodą, ślinka cieknie.Sezon szparagowy właśnie się zaczął,zainspirowana Twoimi postami muszę i ja coś przygotować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........