Są to szparagi grillowane. Jest to doskonałe danie podawane jako samodzielne z dodatkiem sosu i pieczywa, ale doskonale sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych i jako składnik sałatek.
Dziś szparagi grillowane z sosem musztardowym,posypane parmezanem pikantną mieszanką ziół i orzeszkami piniowymi z gotowaną szynką.
Szparagi można przygotować na grillu, ale doskonale nadają się go grillowania w warunkach domowych na specjalnej patelni.
Szparagi można grillować surowe , a można je wcześniej delikatnie podgotować.
A moje szparagi przygotowałam na patelni według tego przepisu:
obrałam i odłamałam zdrewniałe końce szparagów. Wrzuciłam je na dwie minuty do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru . Następnie umieściłam w lodowatej wodzie /aby zachować kolor / Wysuszone na ręczniku kuchennym szparagi posmarowałam mieszanką oliwy,czosnku i soli. Nastepnie ułożyłam na mocno rozgrzanej patelni do grillowania,posypanej grubą solą
Po dwóch minutach szparagi należy przewrócić na druga stronę. Grillują się bardzo szybko.
Sos musztardowy :
Szparagi można grillować surowe , a można je wcześniej delikatnie podgotować.
Składniki:
- zielone szparagi /wiązka/
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
Najpierw należy odłamać zdrewniałe końce szparagów
(kilka cm). Wypłukać warzywa pod bieżącą wodą i ułożyć na ściereczce do wysuszenia.
Czosnek przecisnąć przez
praskę, połączyć z oliwą i dokładnie
wymieszać, dodając sok z cytryny i szczyptę soli. Przy pomocy
pędzelka posmarować warzywa i odstawić na
kilkanaście minut. Nastepnie ułożyć na
kratce rozgrzanego grilla lub na patelni.
W trakcie grillowania można je jeszcze raz posmarować oliwą z przyprawami.
Szparagi są upieczone jeśli widelec wbity w warzywo łatwo
w nie wchodzi
A moje szparagi przygotowałam na patelni według tego przepisu:
obrałam i odłamałam zdrewniałe końce szparagów. Wrzuciłam je na dwie minuty do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru . Następnie umieściłam w lodowatej wodzie /aby zachować kolor / Wysuszone na ręczniku kuchennym szparagi posmarowałam mieszanką oliwy,czosnku i soli. Nastepnie ułożyłam na mocno rozgrzanej patelni do grillowania,posypanej grubą solą
Po dwóch minutach szparagi należy przewrócić na druga stronę. Grillują się bardzo szybko.
Upieczone szparagi przełożyć na talerze, polać sosem musztardowym i posypać parmezanem oraz mieszanką pikantnych suszonych przypraw /płatki chilli,mielony czosnek i zielona pietruszka/.
Sos musztardowy :
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy /ulubiona /
- 2 łyżki śmietanki 12%
- sól i pieprz do smaku
Wypróbuję przepis dziś wieczorem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Śliczne te Twoje zakamarki, a szparagi na pewno wypróbuję ...
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę na moim blogu.
Pozdrawiam serdecznie.
No nie mogę oglądać tych zdjęć bez serwetki pod brodą, ślinka cieknie.Sezon szparagowy właśnie się zaczął,zainspirowana Twoimi postami muszę i ja coś przygotować.
OdpowiedzUsuń