Szybki i prosty sposób na padanie makaronu z dodatkiem szynki i zielonego groszku
Zawsze otrzymamy smaczne i pożywne danie.
Składniki:/4 porcje/
- 320-400 g makaronu kolanka/ u mnie o smaku pomidorowym/
- 120 g chudej szynki gotowanej
- 150 g zielonego groszku / u mnie mrożony/
- 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany słodkiej/do gotowania/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki startego parmezanu do posypania
Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną drobno cebulę i całe ząbki czosnku /można je pod koniec usunąć lub pozostawić/. Do lekko podsmażonych warzyw dodać groszek i mieszając poddusić go do miękkości / kilka minut/. Na osobnej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę lub paseczki i dodać do miękkiego groszku./ Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej . Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu do zagotowania się sosu. Ugotowany, odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem, delikatnie ale dokładnie wymieszać i przełożyć na talerze.
Posypać startym parmezanem /i jeśli ktoś lubi świeżym pieprzem/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz