Bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i aromatyczne danie z grillowanej piersi
kurczaka.
Dużo ziarenek sezamu , sos z serka kremowego Philadelphia i świeżego ogórka , zielony koperek są doskonałym wykończeniem tego dania.
Dużo ziarenek sezamu , sos z serka kremowego Philadelphia i świeżego ogórka , zielony koperek są doskonałym wykończeniem tego dania.
Najlepiej smakuje mi na zimno z dodatkiem pieczywa,ale można podać również na ciepło.
Składniki: /dla 2 osób/
Wykonanie:
-Mięso dokładnie wypłukać,
osuszyć i podzielić na połowę. W
miseczce wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym i miodem, dodać szczyptę soli i
pieprz do smaku. Do przygotowanej marynaty włożyć mięso i pozostawić w chłodnym
miejscu na ok.1 godz. Mięso od czasu do czasu obrócić aby marynata równomiernie
pokrywała całą powierzchnię.
-Rozgrzać patelnię do
grillowania , mięso wyjąć z marynaty, odczekać chwilę by jej nadmiar spłynął
i
grillować mięso przez ok. 10 min. z
każdej strony. Upieczone mięso pozostawić do schłodzenia.
-Na suchą patelnię wsypać sezam
i prażyć chwilkę aż delikatnie zmieni swój kolor.
-Schłodzone mięso pokroić w paski
/ nie za cienkie/.
-Dokładnie umyty i osuszony
ogórek pokroić w cieniutkie słupki,a paprykę w drobniutką kostkę. W szklanej miseczce wymieszać serek, doprawić go do smaku solą i pieprzem ,a następnie połączyć z ogórkiem i papryką. Delikatnie wymieszać.
-Mięso wyłożyć na na półmisek
, posypać obficie sezamem ,udekorować świeżym koperkiem i podawać z pieczywem oraz z kremem ogórkowym .
Danie wygląda po prostu obłędnie! Pięknie podane!
OdpowiedzUsuńWygląda super, a to już połowa sukcesu. Jestem przekonany, że smakuje tak samo jak wygląda.
OdpowiedzUsuń