Surówka z korzenia selera bardzo często gości na moim stole.
Jest prosta, smaczna i zdrowa .
Wystarczy zmienić dodatki , a otrzymamy zupełnie nowy smak surówki.
Podstawą jest jednak seler i jabłko.
Zamiast majonezu można dodać tylko jogurt lub doprawić oliwą i sokiem z cytryny.
Podstawą jest jednak seler i jabłko.
Zamiast majonezu można dodać tylko jogurt lub doprawić oliwą i sokiem z cytryny.
Żurawinę można zastąpić rodzynkami. Doskonale smakuje również z włoskimi orzechami.
Składniki:
- 1 seler korzeniowy
- 2 winne jabłka
- 1-2 łyżki suszonej żurawiny
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz do smaku
do sosu:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu/ np. żurawinowego/
- ¼ łyżeczki cukru
Dokładnie umyty seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Umyć, obrać jabłka i zetrzeć podobnie jak seler.
W głębokiej salaterce połączyć seler z jabłkami , skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą , pieprzem.
Dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.
Majonez połączyć z jogurtem ,cukrem i chrzanem .
Przygotowanym sosem polać surówkę i delikatnie wymieszać.
Ozdobić świeżymi listkami mięty lub selera naciowego.
Umyć, obrać jabłka i zetrzeć podobnie jak seler.
W głębokiej salaterce połączyć seler z jabłkami , skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą , pieprzem.
Dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.
Majonez połączyć z jogurtem ,cukrem i chrzanem .
Przygotowanym sosem polać surówkę i delikatnie wymieszać.
Ozdobić świeżymi listkami mięty lub selera naciowego.
Surówka doskonale smakuje podana samodzielnie , ale jest również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.
świetny sposób na dodanie żurawiny.
OdpowiedzUsuńMmm apetyczie wygląda. Muszę wypróbować, bardzo lubię takie surówki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń