03.05.2012

Surówka z selera jabłka i żurawiny


Surówka z korzenia selera bardzo często gości na  moim stole.
Jest prosta, smaczna i zdrowa .


Wystarczy  zmienić dodatki , a otrzymamy   zupełnie nowy  smak surówki.
 Podstawą  jest jednak seler i jabłko. 
 Zamiast majonezu można dodać tylko jogurt lub doprawić  oliwą i sokiem z cytryny. 
Żurawinę można zastąpić rodzynkami. Doskonale smakuje również z włoskimi orzechami.


Składniki:
  • 1 seler korzeniowy
  • 2 winne  jabłka
  • 1-2 łyżki  suszonej żurawiny
  • sok z ½  cytryny
  • sól i pieprz do smaku
 do sosu:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu/ np. żurawinowego/ 
  • ¼ łyżeczki cukru

Dokładnie umyty seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Umyć, obrać jabłka i zetrzeć podobnie jak seler.
 W głębokiej salaterce połączyć seler z jabłkami , skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą , pieprzem.
 Dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.
 Majonez połączyć z jogurtem ,cukrem i chrzanem .
 Przygotowanym sosem polać surówkę i delikatnie wymieszać. 
Ozdobić świeżymi listkami mięty lub selera naciowego.
Surówka doskonale smakuje podana samodzielnie , ale jest również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.






2 komentarze:

  1. świetny sposób na dodanie żurawiny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm apetyczie wygląda. Muszę wypróbować, bardzo lubię takie surówki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...