Gotowe cisto francuskie jest doskonałym półproduktem, z którego można wyczarować przeróżne smakołyki.
Słodkie ciasteczka, kremowe przekładańce, paszteciki i inne przekąski przygotowuje się błyskawicznie.
Słodkie ciasteczka, kremowe przekładańce, paszteciki i inne przekąski przygotowuje się błyskawicznie.
Wystarczy płat ciasta , kilka dodatkowych składników i nie trzeba nawet zerkać na przepisy i
sposób przygotowania . Wszystko jest banalnie proste, a efekt bywa nieraz zaskakujący.
A ja tym razem ciasto francuskie użyłam do przygotowania przekąski ze szparagów z dodatkiem gotowanej szynki. Po raz pierwszy szparagi podałam w ten sposób i z pewnością nie ostatni.
Były pyszne.
Można je jeść samodzielnie , ale świetnie smakują jako dodatek do czerwonego barszczu.
- 1 op. ciasta francuskiego/ moje było owalne -230 g/
- szparagi / 8 szt/
- szynka gotowana w plastrach /8 szt/
- jajko /do posmarowania ciasta/
- starty parmezan /do posypania , użyłam również nasiana kminu/
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce , obrać i ugotować na parze ok 3-5 min.
Powinny być miękkie, ale jędrne.
Ugotowane szparagi przelać zimną wodą i ułożyć na ręczniku kuchennym .
Ciasto francuskie pokroić w paski /ok.2-3cm./.
Szparagi ułożyć na plastrach szynki, posypać startym serem i zawinąć w nią.
Paseczkami ciasta francuskiego owinąć szparagi z szynką i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować jajkiem , posypać serem i kminem.
Szparagi w cieście francuskim piec ok.15 min w temperaturze 200 st.C.
świetne, naprawdę, świetne!
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają takie szparagi!
nietypowe...
Własnie szukałam pomysłu na szparagi a ten wygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapisuje do zrobienia :)
Również sięgam po gotowe francuskie (i brise), bo mi ono smakuje, a ile człowiek czasu zaoszczędzi. Poza tym to dodatki decydują o całokształcie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, dziś lecę po szparagi:)
OdpowiedzUsuń