Kolejna propozycja na kolorowy zestaw warzyw. Tym razem świeża roszponka z pieczoną lub grillowaną papryką i czarnymi oliwkami .
Całość doprawiona sosem balsamicznym , wiórkami sera pecorino i kiełkami rzodkiewki.
Podając ją z kromką pełnoziarnistego chlebka otrzymamy wartościowe samodzielne
danie np. na kolację.
danie np. na kolację.
Składniki: /dla 2 osób/
garść sałatki roszponki
1/2 czerwonej pieczonej /lub grillowanej/papryki
1/2 żółtej pieczonej /lub grillowanej/ papryki
garść czarnych oliwek bez pestek
50 g sera pecorino
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka gęstego octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do przygotowania tej sałatki użyłam czerwoną i żółtą pieczoną paprykę . Użyłam ich tylko po połówce .Oczywiście taką ilość nie opłaca się piec w piekarniku. Pieczemy kilka papryk i możemy wykorzystać je do innych dań/ np. do zupy, czy jako przystawkę do dania mięsnego,do kanapek.../. Paprykę pieczemy w gorącym piekarniku ok.30-40 min, następnie umieszczamy w woreczku foliowym, a po przestudzeniu zdejmujemy skórkę i ............ZOBACZ
Do sałatki można wykorzystać paprykę grillowaną samodzielnie lub gotową ze słoiczka.
Dokładnie umytą i osuszoną sałatkę roszponkę ułożyć na półmisku. Paprykę pokroić w dowolnej wielkości paseczki, a oliwki w krążki. Wyłożyć na sałatę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oliwę połączyć z octem balsamicznym i skropić sałatkę.
Wierzch posypać wiórkami startego sera owczego /lub innego/.
Dodatkowo sałatkę ozdobiłam świeżymi kiełkami rzodkiewki.
Kolorowo i zdrowo :) Widzę tam dużo witaminy C, białka, antyoksydantów i wiele innych wartościowych "perełek" :) Taki przepis wpływa zbawiennie na ludzki układ odpornościowy :)
OdpowiedzUsuńWspaniały blog.
Pozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMiło czytać taki komentarz od osoby,która tak wiele wie o naszym zdrowiu i życiu!
OdpowiedzUsuńJak ona smakowicie wygląda...mniam:-)
OdpowiedzUsuń