24.03.2012

Marchewka z dodatkiem pomarańczy i imbiru.



Surówka z marchewki należy do najbardziej popularnych i lubianych przystawek . Podawana do dań mięsnych doskonale uzupełnia posiłek w witaminy.  Możemy ją łączyć z rożnymi warzywami, podawać również jako pyszny i wartościowy  deser dodając jabłko i ulubione bakalie.

Moja dzisiejsza propozycja to marchewka z imbirem i pomarańczą. Można ją zjeść samodzielnie, ale jest również świetnym dodatkiem do delikatnych mięs. Słodko-kwaśna z odrobiną pikanterii, którą nadaje jej imbir.


Składniki:/dla 2 osób/
  • 2 marchewki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 pomarańcza
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek extrvergin
  • sól do smaku

Wykonanie:
Dokładnie umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Imbir pokroić w cieniutkie paseczki. 
Na patelni rozgrzać oliwę,wsypać marchewkę i lekko poddusić.
Dodać miód,imbir, doprawić do smaku solą i dusić kilka minut.
Marchewka powinna pozostać nadal jędrna.
Wystudzić. 
Wycisnąć sok z pomarańczy,połączyć z marchewką i przełożyć do salaterki.
 Dodać owoc pomarańczy podzielony na małe cząstki.   

1 komentarz:

  1. świetny pomysł, z imbirem mi ostatnio bardzo po drodze;-)

    OdpowiedzUsuń