Surówka z marchewki należy do najbardziej popularnych i lubianych przystawek . Podawana do dań mięsnych doskonale uzupełnia posiłek w witaminy. Możemy ją łączyć z rożnymi warzywami, podawać również jako pyszny i wartościowy deser dodając jabłko i ulubione bakalie.
Moja dzisiejsza propozycja to marchewka z imbirem i pomarańczą. Można ją zjeść samodzielnie, ale jest również świetnym dodatkiem do delikatnych mięs. Słodko-kwaśna z odrobiną pikanterii, którą nadaje jej imbir.
Składniki:/dla 2 osób/
- 2 marchewki
- kawałek świeżego imbiru
- 1 pomarańcza
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka miodu prawdziwego
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek extrvergin
- sól do smaku
Wykonanie:
Dokładnie umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Imbir pokroić w cieniutkie paseczki.
Na patelni rozgrzać oliwę,wsypać marchewkę i lekko poddusić.
Dodać miód,imbir, doprawić do smaku solą i dusić kilka minut.
Marchewka powinna pozostać nadal jędrna.
Wystudzić.
Wycisnąć sok z pomarańczy,połączyć z marchewką i przełożyć do salaterki.
Dodać owoc pomarańczy podzielony na małe cząstki.
świetny pomysł, z imbirem mi ostatnio bardzo po drodze;-)
OdpowiedzUsuń