01.10.2013

Pomidory pieczone

                                        Pomidory pieczone w piekarniku to pyszna  przystawka.
Można je  podawać na ciepło i  na zimno. Są  pysznym  dodatkiem  do  mięsa , ryb,  wędlin i serów.  Można wykorzystać je jako dodatek do kanapek,  róznego rodzaju past, zup ,czy sosów. Doskonale łączą się z  makaronem , ale smakują  również samodzielnie z dodatkiem pieczywa.













Pomidory pokroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia/ skórką do dołu/.
Skropić delikatnie octem winnym, posypać brązowym cukrem, mieszanką   suszonych przypraw /rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia/ i solą. Skropić / dość obficie/ oliwą z oliwek.
Piec ok.40 minut w temperaturze 200 st.C. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Pomidory należy  piec do momentu, gdy ich  brzegi  przyrumienią się , a środki nadal pozostaną jędrne.
Pomidory można piec dłużej w znacznie niższej temperatyrze , a po wystudzeniu zdjąć skórkę , przełożyć do słoika i zalać oliwą. 

Pomidory zapiekane z pesto bazyliowym..........
i  z  pesto pietruszkowym.......

2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają! Chętnie wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń