24.03.2013

Ciasteczka mocno czekoladowe z czerwonym pieprzem


Ciasteczka mocno czekoladowe, delikatnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. 
Należy tylko zwrócić szczególną uwagę na czas ich  pieczenia, a sukces gwarantowany. 
Są pyszne!
Dość długo nie mogłam zdecydować się na ich upieczenie i choć lubię czekoladę ilość użyta do pieczenia tych ciastek trochę mnie odstraszała. Niepotrzebnie , ponieważ efekt jest rewelacyjny. Wystarczy jedno ciacho , a jest dość sporych rozmiarów/ u mnie prawie 9 cm średnicy/ by zaspokoić ochotę na tę mega  czekoladową słodycz, może gdyby były mniejsze  i mniej słodkie.......zjadłabym więcej.Ciasteczek typu Chocolate Chip Cookies  można znależć w sieci bardzo dużo,a moje to taka własna interpretacja i  próba poszukiwania "ideału".
Eksperyment z dodatkiem czerwonego pieprzu uważam za udany. Jego subtelny , niezbyt ostry  smak i  aromat doskonale  harmonizuje  ze słodyczą i  goryczką  czekolady . Bardzo lubię /okazjonalnie/ ostrą i słoną czekoladę z dodatkiem:  pepperoncino  i sale dolce di Cervia.....dlaczego nie wypróbować z pieprzem.....?

 Składniki: / 8 dużych ciastek/
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu/ użyłam moździeża /
  • ok. 1 łyżeczka całych ziarenek czerwonego pieprzu

Wykonanie: 

-Czekoladę  /150 g / rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej do uzyskania  gładkiego kremu.               -Pozostawić do przestudzenia.
-Przy pomocy miksera utrzeć jajko z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt wanilii i zmielony pieprz.
-Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę z masłem , a następnie mąkę z sodą  i solą.
-Pozostałą czekoladę drobniutko pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do ciasta wraz z  całymi ziarenkami pieprzu.
-Ciasto starannie wymieszać/ przy pomocy łyżki/.

-Piekarnik nagrzać do temperatury 160 -170 st.C
-Blachę do pieczenia spryskać olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
-Przy pomocy łyżki do nakładania lodów kłaść  w dość dużych odstępach  kupki ciasta /u mnie 8 szt/.
-Piec ok. 15  minut /ciasteczka  powinny mieć lekko popękaną  i lśniąca powierzchnię /.Zbyt długie pieczenie powoduje , że ciastka stają się suche i twarde.
-Lekko przestygnięte ciastka delikatnie przełożyć  na kratkę i wystudzić.
Udało mi sie uchwycić odrobine wiosny......


3 komentarze:

  1. Też miałam okazję na tutejszym święcie czekolady zakupić takie eksperymenty czekoladowe z dolą i peperoncino ale ciasteczka? Oj, kusisz kobieto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię czekoladę z chilli, z czerwonym pieprzem wypróbuję z pewnością :) Śliczne te ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...