27.03.2013

Babka z czekoladą i orzechami w śmietankowej czapie

 Mocno śmietankowa babka z dodatkiem orzechów i czekolady. 
Upieczoną babkę wystarczy  posypać cukrem pudrem i jest gotowa do  podania.  
Jak każde tego rodzaju ciasto babka jest dość sucha ,a więc wystarczy polać ją  ulubioną polewą lub obłożyć obficie kremem śmietankowym, by całkowicie zmieniła swój smak i wygląd.
Moja babka wyglądem świetnie  pasuje  do tegorocznej
 prognozy pogody przewidzianej na Wielkanoc.
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml  kwaśnej śmietany 
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1,5  łyżeczki  proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g orzechów włoskich
oraz 
  • 400  ml śmietany 30%
  • 250 ml   jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3  łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • krokant orzechowy do dekoracji
Wykonanie:
Składniki powinny mieć  jednakową temperaturę.
-Piekarnik nastawić na 170 st. C. Przygotować foremkę do pieczenia / najlepiej  silikonową/.
-Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem na puszysty krem.
-Ubijając nadal masę / zmniejszyć obroty/ dodawać po trochę  śmietany .
-Do połączonych składników wsypać  stopniowo mąkę  zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz drobno pokrojone orzechy i posiekaną czekoladę.
-Wymieszać składniki  przy pomocy łopatki.
-Gotowe ciasto przełożyć do foremki i wstawić do  nagrzanego piekarnika.
-Piec ok.45 minut, do suchego patyczka.
-Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z foremki  i umieścić na kratce kuchennej.




-Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody  i podgrzewać / nie gotować/ do całkowitego jej rozpuszczenia.
-Połączyć z  jogurtem, dodać sok z cytryny i wymieszać.
-Przy pomocy miksera ubić   śmetanę z  cukrem pudrem. 
-Ciągle mieszając powoli  wlewać przygotowany jogurt z żelatyną.
- Połowę  kremu śmietankowego  wlać do silikonowej foremki, w której pieczona była babka i wstawić  na chwilę do zamrażalnika.
-Wierzch babki posmarować cienko kremem, a następnie wyłożyć stężałą masę śmietankową / włożyć babkę do foremki ,a następnie odwrócić i przełożyć na talerz , czapa powinna przykleić się do babki/.
-Pozostałą lekko tężejącą już masą/ po przygotowaniu przetrzymać w temp. pokojowej/ ozdobić  krokantem orzechowym.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...