Mocno śmietankowa babka z dodatkiem orzechów i czekolady.
Upieczoną babkę wystarczy posypać cukrem pudrem i jest gotowa do podania.
Jak każde tego rodzaju ciasto babka jest dość sucha ,a więc wystarczy polać ją ulubioną polewą lub obłożyć obficie kremem śmietankowym, by całkowicie zmieniła swój smak i wygląd.
Moja babka wyglądem świetnie pasuje do tegorocznej
prognozy pogody przewidzianej na Wielkanoc.
Składniki:prognozy pogody przewidzianej na Wielkanoc.
- 300 g mąki pszennej
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g orzechów włoskich
- 400 ml śmietany 30%
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- krokant orzechowy do dekoracji
Wykonanie:
Składniki powinny mieć
jednakową temperaturę.
-Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem na puszysty krem.
-Ubijając nadal masę / zmniejszyć obroty/ dodawać po trochę śmietany .
-Do połączonych składników wsypać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli oraz drobno pokrojone orzechy i posiekaną czekoladę.
-Wymieszać składniki przy pomocy łopatki.
-Gotowe ciasto przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec ok.45 minut, do suchego patyczka.
-Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do lekkiego przestudzenia,
a następnie wyjąć z foremki i umieścić
na kratce kuchennej.
-Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i podgrzewać / nie gotować/ do całkowitego jej rozpuszczenia.
-Połączyć z jogurtem, dodać sok z cytryny i wymieszać.
-Przy pomocy miksera ubić śmetanę z cukrem pudrem.
-Ciągle mieszając powoli wlewać przygotowany jogurt z żelatyną.
- Połowę kremu śmietankowego wlać do silikonowej foremki, w której pieczona była babka i wstawić na chwilę do zamrażalnika.
-Wierzch babki posmarować cienko kremem, a następnie wyłożyć stężałą masę śmietankową / włożyć babkę do foremki ,a następnie odwrócić i przełożyć na talerz , czapa powinna przykleić się do babki/.
-Pozostałą lekko tężejącą już masą/ po przygotowaniu przetrzymać w temp. pokojowej/ ozdobić krokantem orzechowym.
pysznie wygląda, mniam!:)
OdpowiedzUsuńwszędzie takie piękne babki, może i ja upiekę:)
OdpowiedzUsuńSame pyszności z tego co widzę i muszę przyznać, że jak najbardziej także lubię tego rodzaju wypieki. W szczególności gdy jeszcze robię je z https://basiazsercem.pl/ to mam absolutną pewność, że będą one wyśmienite. Świadczy to o tym, że po zrobieniu wszystko co słodkie od razu znika z talerza.
OdpowiedzUsuń