Jest to sałatka, którą bardzo często przygotowuję sobie na obiad. Fasola, soczewica, warzywa to wartościowe połączenie składników , a uzupełnieniem jest kromka domowego pieczywa.
Do sałatki można użyć ugotowanej, gotowej fasoli i soczewicy. Można też ugotować je samodzielnie. Fasola powinna być wcześniej namoczona / min. 8 godz/ i gotowana ok. 45-50 min/ w zależności od gatunku/. Soczewicę wystarczy gotować ok. 20 min. tak, aby zachowała swoją jędrność. Składniki mojej sałatki to gotowa mieszanka suchej fasoli i soczewicy , którą bardzo często wykorzystuję do przygotowania zupy. Ponieważ wszystko gotuje się razem , soczewica jest trochę rozgotowana i rozsypuje się w sałatce.
Mimo to smakuje wyśmienicie.
Składniki: /2 porcje/
- 150 g ugotowanej mieszanki fasoli / np. adzuki, pinto czarne oczko,cannellini itp...../
- 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
- niewielki kawałek selera naciowego
- 1 mały koper włoski
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- majeranek, tymianek/w-g uznania/
- kilka liści zielonej sałaty/ mix/
- 2 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju sałatkowego/
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
-Ugotowaną fasolę i soczewicę umieścić w miseczce, posypać tymiankiem, majerankiem i pieprzem.
-Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw, wymieszać.
-Oliwę połączyć z octem , energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji.
-Połowę sosu wlać do miseczki i połączyć ze składnikami.
-Warzywa umyć i obrać. Seler pokroić w paseczki, koper w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę / część w plasterki/ , marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić w kostkę / wcześniej usunąć pestki/.
-Wszystkie warzywa dodać do miski i delikatnie wymieszać z fasolką i soczewicą/ ewentualnie doprawić do smaku/.
-Półmisek wyłożyć zielonymi liśćmi sałaty.
-Na wierzchu wyłożyć wymieszane warzywa, ozdobić plasterkami cebuli i skropić pozostałym sosem.
-Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
-Podawać z pieczywem.
smacznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuń