Ciasto serowe z dodatkiem warzyw to doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta.
Babkę tę najczęściej przygotowuję na sobotnie, przedświateczne śniadanie.
Jest równiez mile widziana na świątecznym stole /jeśli sie coś uchowa/. Ciasto jest delikatne i wilgotne w środku a smak zalezy od tego ,co wrzucimy do środka.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 100 g ricotty
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. ½ łyżeczki soli
- 50 g pokrojonego w kostkę sera ementaler
- 50 g startego sera parmezan
- 150-200 g mieszanki podgotowanych warzyw
- kilka czarnych oliwek
- szczypta białego pieprzu
- szczypta kurkumy i słodkiej papryki w proszku
- po łyżce zielonej pietruszki i świeżego tymianku
Wykonanie:
-Foremkę / na babkę/ wysmarować
tłuszczem i wysypać bułka tartą.
-Piekarnik nastawić na 175-180 st. C.
-Ricottę połączyć z
jogurtem, wbić jajka i wymieszać.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawy.
- Do masy serowo-jajecznej wsypywać stopniowo mieszankę mąki z przyprawami i zmiksować krótko
przy pomocy miksera /na małych obrotach / tylko ,podawać,do momentu, aż masa
będzie jednolita i gładka.
-Wlać powoli oliwę i wymieszać starannie łyżką.
-Do gotowego ciasta dodać
przygotowane warzywa, drobno posiekane zioła , ser pokrojony w kostkę oraz starty parmezan.
-Delikatnie wymieszać .
-Masę
przełożyć do foremki.
-Piec ok. 40 minut do momentu, aż ciasto będzie przyrumienione ,
a patyczek w nie wbity będzie suchy.
-Po wyjęciu z
piekarnika ciasto powinno lekko
przestygnąć w foremce, po czym należy je wyjąć
i studzić na kratce kuchennej.
-Babkę kroić całkowicie wystudzoną .
Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem wędliny .
Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem wędliny .
Zamiast warzyw do ciasta można dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub inną ulubioną wędlinę ,a
babkę można upiec w foremkach dowolnej wielkości i kształtu.
fantastyczny smakołyk.
OdpowiedzUsuńZdrowych,pogodnych Świąt Wielkanocnych,pełnych wiary,nadziei i miłości!
Babę zapisałam , rewelacyjny przepis, uwielbiam takie żarełko!
OdpowiedzUsuńA to dopiero babka!
OdpowiedzUsuń