29.03.2013

Babka serowa z warzywami


Ciasto serowe z dodatkiem warzyw to doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. 
Babkę tę najczęściej przygotowuję  na sobotnie, przedświateczne  śniadanie.
Jest równiez mile widziana na świątecznym stole /jeśli sie coś uchowa/. Ciasto jest  delikatne i wilgotne w środku  a smak zalezy od tego ,co wrzucimy do środka.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 100 g  ricotty
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. ½ łyżeczki soli
  • 50 g  pokrojonego w kostkę sera ementaler
  • 50 g startego sera parmezan
  • 150-200 g  mieszanki podgotowanych warzyw
  • kilka czarnych oliwek
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta kurkumy i słodkiej papryki w proszku
  • po łyżce zielonej pietruszki i świeżego tymianku

 Wykonanie:
-Dowolnie dobrane , pokrojone drobno warzywa ugotować  i wystudzić /należy  zachować ich jędrność/.
-Foremkę / na babkę/ wysmarować  tłuszczem i wysypać bułka tartą.
-Piekarnik nastawić na 175-180 st. C.
-Ricottę połączyć z jogurtem, wbić  jajka i  wymieszać.
- Mąkę  połączyć z  proszkiem  do pieczenia, dodać  przyprawy. 
- Do masy serowo-jajecznej  wsypywać stopniowo mieszankę mąki z przyprawami   i zmiksować krótko przy pomocy miksera /na małych obrotach / tylko ,podawać,do momentu, aż   masa będzie jednolita i gładka.
-Wlać powoli  oliwę i wymieszać  starannie łyżką.
-Do   gotowego  ciasta  dodać przygotowane warzywa, drobno posiekane  zioła , ser pokrojony w kostkę oraz starty parmezan.
-Delikatnie wymieszać .
-Masę przełożyć do foremki.
-Piec ok. 40 minut  do momentu, aż ciasto będzie przyrumienione , a  patyczek  w nie wbity będzie suchy.
-Po wyjęciu z piekarnika  ciasto powinno lekko przestygnąć w foremce, po czym  należy je  wyjąć  i studzić na kratce kuchennej.
-Babkę kroić  całkowicie wystudzoną .
 Podawać   jako samodzielne danie lub z  dodatkiem wędliny  .

Zamiast warzyw do ciasta można dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub inną ulubioną wędlinę ,a
babkę można upiec w  foremkach dowolnej wielkości i kształtu.




3 komentarze:

  1. fantastyczny smakołyk.
    Zdrowych,pogodnych Świąt Wielkanocnych,pełnych wiary,nadziei i miłości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babę zapisałam , rewelacyjny przepis, uwielbiam takie żarełko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...