06.03.2013

"Cime di rapa" w kremowym risotto


Moja kolejna propozycja na  wykorzystania  zimowego, włoskiego  warzywa .
/ właśnie zbliża się koniec sezonu/. 

Kilka dni temu przygotowałam pyszny makaron  z  dodatkiem  "cime di rapa" /broccoletti /tutaj/
 Ponieważ  bardzo lubię dania z udziałem zielonych roślin  już  powstało kolejne. Tym razem pyszne, kremowe risotto.  Wiele razy jadłam risotto z brokułem wzbogacone kremowym serem taleggio. 
Tym razem miejsce zielonych różyczek zajęła  liściasta roślina  spokrewniona z brokułami . Risotto smakuje nieco inaczej i choć roślina posiada " kwiaty" zupełnie podobne do brokuła,  to zdecydowanie jest bardziej wyraziste.


Składniki: /2 porcje/
  • 200  g ryżu / carnaroli lub arborio/
  • 200 g cime di rapa /oczyszczone z twardych liści//
  • 1  mała cebula /szalotka/
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy  z oliwek 
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina 
  • 100 g sera  Taleggio
  • ok.600  ml  bulionu warzywnego
  • 1 łyżka orzeszków piniowych /tostowanych/
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
/Zamiast bulionu można użyć wody z obgotowanych warzyw./
-Przygotować bulion warzywny/, powinien się gotować delikatnie przez cały czas /.
-Warzywo /oczyszczone/ wypłukać  i obgotować   kilka minut w osolonej wodzie,  zachowując jego kruchość. Osączyć i pokroić na małe kawałki. Przykryć by zabezpieczyć przed ostygnięciem.
-Posiekać drobno cebulę.
-Na rozgrzane w głębokiej patelni masło i  oliwę  wrzucić cebulę i podsmażyć / nie rumienić/.
-Wsypać ryż i mieszając energicznie  smażyć  ok. minutę.  Ryż powinien zmienić kolor i stać się prawie przezroczysty.
-Wlać wino , zwiększyć ognień i gotować do odparowania alkoholu.
-Dodać bulion tak, aby przykrywał powierzchnię ryżu  i  mieszając gotować do miękkości/ ok.12-15/. -Uzupełniać  płyn w  miarę wchłaniania go przez ryż.
- Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać ugotowane , pokrojone liście, dokładnie zamieszać, doprawić do  smaku .
-Dodać ser pokrojony w kosteczkę , dokładnie wymieszać.
Ryż  zdjąć  z ognia , przykryć pokrywką na 2 minuty.
- Gotowe risotto przełożyc na talerze.
-Ozdobić orzeszkami piniowymi.
-Można dodatkowo posypać startym parmezanem.


Zamiast liści brokułowych/cime di rapa/ do risotto można użyć popularnych brokułów, a ser Taleggio zastąpić innym /ulubionym/ łatwotopliwym  o miękkiej konsystencji .

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........