Moja kolejna propozycja na wykorzystania zimowego, włoskiego warzywa .
/ właśnie zbliża się koniec sezonu/.
Kilka dni temu przygotowałam pyszny makaron z dodatkiem "cime di rapa" /broccoletti /tutaj/
Ponieważ bardzo lubię dania z udziałem zielonych roślin już powstało kolejne. Tym razem pyszne, kremowe risotto. Wiele razy jadłam risotto z brokułem wzbogacone kremowym serem taleggio.
Tym razem miejsce zielonych różyczek zajęła liściasta roślina spokrewniona z brokułami . Risotto smakuje nieco inaczej i choć roślina posiada " kwiaty" zupełnie podobne do brokuła, to zdecydowanie jest bardziej wyraziste.
Składniki: /2 porcje/Tym razem miejsce zielonych różyczek zajęła liściasta roślina spokrewniona z brokułami . Risotto smakuje nieco inaczej i choć roślina posiada " kwiaty" zupełnie podobne do brokuła, to zdecydowanie jest bardziej wyraziste.
- 200 g ryżu / carnaroli lub arborio/
- 200 g cime di rapa /oczyszczone z twardych liści//
- 1 mała cebula /szalotka/
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- 100 g sera Taleggio
- ok.600 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka orzeszków piniowych /tostowanych/
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
/Zamiast bulionu można użyć wody z obgotowanych warzyw./
-Przygotować bulion warzywny/, powinien się gotować delikatnie przez cały czas /.
-Warzywo /oczyszczone/ wypłukać i obgotować kilka minut w osolonej wodzie, zachowując jego kruchość. Osączyć i pokroić na małe kawałki. Przykryć by zabezpieczyć przed ostygnięciem.-Posiekać drobno cebulę.
-Na rozgrzane w głębokiej patelni masło i oliwę wrzucić cebulę i podsmażyć / nie rumienić/.
-Wsypać ryż i mieszając energicznie smażyć ok. minutę. Ryż powinien zmienić kolor i stać się prawie przezroczysty.
-Wlać wino , zwiększyć ognień i gotować do odparowania alkoholu.
-Dodać bulion tak, aby przykrywał powierzchnię ryżu i mieszając gotować do miękkości/ ok.12-15/. -Uzupełniać płyn w miarę wchłaniania go przez ryż.
- Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać ugotowane , pokrojone liście, dokładnie zamieszać, doprawić do smaku .
-Dodać ser pokrojony w kosteczkę , dokładnie wymieszać.
- Ryż zdjąć z ognia , przykryć pokrywką na 2 minuty.
- Gotowe risotto przełożyc na talerze.
-Ozdobić orzeszkami piniowymi.
-Można dodatkowo posypać startym parmezanem.
Zamiast liści brokułowych/cime di rapa/ do risotto można użyć popularnych brokułów, a ser Taleggio zastąpić innym /ulubionym/ łatwotopliwym o miękkiej konsystencji .
pyszny zdrowy obiad:)
OdpowiedzUsuń