Sałatka, bez której nie wyobrażam sobie świątecznych uroczystości.
Niezwykle prosta, przygotowana prawie zawsze z tych samych składników ,a za każdym razem smakuje ciut inaczej i jak dotąd nikomu w moim domu się nie znudziła.
A jeśli nawet komuś sie znudzi można ją podać inaczej......
Wypróbowałam już wiele różnych sałatek, bardziej lub mniej znanych, chciałam zastąpić nimi tę tradycyjną, ale nic z tego. Jarzynówka z majonezem musi być, a ja nie mam nic przeciwko temu, ponieważ również bardzo ją lubię!
Podstawowymi składnikami mojej sałatki /co dom, to obyczaj/ są gotowane warzywa korzeniowe w różnych proporcjach, groszek / ugotowany-mrożony / lub kukurydza konserwowa, ogórki kiszone, czasem konserwowe /dla zakwaszenia sałatki/, cebula lub kawałek pora /dla dodania ostrości/
i winne jabłko /dla nadania wilgotności i przyjemnego słodko kwaśnego smaku/.
Wykończeniem sałatki jest oczywiście tradycyjny majonez z dodatkiem odrobiny śmietany /czasem jogurtu/
i winne jabłko /dla nadania wilgotności i przyjemnego słodko kwaśnego smaku/.
Wykończeniem sałatki jest oczywiście tradycyjny majonez z dodatkiem odrobiny śmietany /czasem jogurtu/
Składniki:/na średniej wielkości miskę/
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler
dokładnie umyć i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. Osobno ugotować groszek i jajka. Warzywa wystudzić, obrać ze skórki i
pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej miski. Pokroić w kostkę również ogórki , jabłko i cebulę ,wsypać do miski. Dodać groszek ,posiekane jajka, Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą, wymieszać delikatnie z warzywami, doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Odstawić sałatkę , najlepiej na całą noc w chłodne miejsce, aby
składniki się "przegryzły".
Miseczki na sałatkę przygotowałam dzień wcześniej w/g tego przepisu:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 25 g startego sera żółtego
- ok. 3 łyżki wody
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, starty żółty ser i wodę (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć koła o średnicy o.16 cm i nałożyć na foremki lub szklane słoiczki /o średnicy ok.5 cm/ odwrócone do góry dnem. Piec w gorącym piekarniku/190 st.C/ ok 10 minut. Miseczki wyjąć zpiekarnika, zdjać z foremek, ustawić ponownie na blaszce, posmarować wewnątrz białkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Wystudzić.
Sałatkę można podać w kruchychym, wytrawnym cieście w formie babeczek
A może w szklanaczekach?
No jestem pod wrażeniem pomysłowości z tą miseczką. Sałatka prezentuje sie fantastycznie!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam jarzynową ale tylko mojej mamy, bo ona robi wg stąłych proporcji z przepisu ze starej książki kucharskiej.
Ty rozumiem majonez robisz sama, bo ten tutaj jest okropny. No ale ja mam jeszcze problem w ogórkami:(