Mięciutkie, delikatne bułeczki o delikatnym cytrynowym aromacie , z chrupiącymi orzechami i owocami żurawiny. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek.
Uwielbiam ciasto drożdżowe zarówno w słonych jak i słodkich wypiekach. Bułki drożdżowe to mój przysmak z lat dzieciństwa...........to miłe wspomnienia , cudowny zapach i uzależniający smak.....
Przepis niezwykle prosty , a bułeczki zawsze się udają.
Składniki: / 6 szt /
- 250 g mąki pszennej
- ok. 70 g mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- ok.30 g żurawiny
- ok.50 g orzechów włoskich i laskowych
białko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
-Żurawinę umyć i osuszyć, orzechy grubo pokroić.
-Letnie mleko wymieszać z cukrem i drożdżami.
-Do miski przesiać mąkę, dodać mleko z drożdżami , jajko i żółtko ,cukier waniliowy , wymieszać do połączenia się składników /użyłam robota/.
-Dodać sól i stopione letnie masło.
-Kontynuować wyrabianie do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta.
-Pod koniec wyrabiania wsypać skórkę cytrynową, żurawinę i orzechy .
-Owoce delikatnie wymieszać /ręką lub łyżką/ z ciastem.
-Uformować kulę i pozostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia ciasta.
-Po upływie ok.1-2 godz./ zależy od temp. pomieszczenia/ kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat i podzielić na 6 części.
-Uformować owalne bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub w natłuszczonej formie przeznaczonej do wypieku mini keksików /10 na 6 cm. użyłam takiej właśnie blaszki/.
-Przykryć ściereczką pozostawić do ponownego rośnięcia /ok.30-50 min./
-Nagrzać piekarnik do temp.180-190 st.C .
-Wierzch każdej bułeczki posmarować białkiem.
-Piec ok.20-25 min. do przyrumienienia się wierzchu ciasta.
-Upieczone bułeczki wyjąć z foremek po lekkim przestudzeniu.
fajny pomysł, tez mam taką foremkę:)
OdpowiedzUsuń