Aby nie pobudzać zbytnio apetytów tym, którzy tęsknią za zielenią i naturalną dawką witamin kończę moje wpisy z udziałem tego mało znanego u nas warzywa fajnym , ekspresowym daniem.
Fasolka w pomidorach i "cime di rapa" czyli zdrowsza wersja popularnej fasolki po bretońsku.
Bardzo prosty przepis ,a zamiast liści brokułowych można użyć zwykłego brokuła.
Równie samcze , a co najważ niejsze wykonalne / u mnie jednak królują jeszcze dzisiaj pyszne "broccoletti"/
Składniki: /proporcje dowolne....tak na wyczucie/
cime di rapa
cebula
oliwa z oliwek
ugotowana fasolka / lub z puszki/
sos pomidorowy / z butelki/
liść laurowy
papryka słodka
papryka ostra
majeranek świeży /lub suszony/
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Podgotować liście brokułowe, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na kilku łyżkach oliwy.
Dodać podgotowane warzywo i dusić 2-3 minuty.
Wsypać odcedzona fasolę.
Całość zalać sosem pomidorowym, dodać liść laurowy i zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę papryki, p
osypać majerankiem .
Gotowe danie podawać z pieczywem.
baaardzo mi się podoba, lubię takie propozycje
OdpowiedzUsuńWidzę, że też lubisz cime. Zrób kiedyś "rape 'nfucate". Ja się chyba uzależniłam od tego dania i gotuję zawsze tyle, że po zjedzeniu brzuch mnie boli :)
OdpowiedzUsuńDzięki za propozycje,ale to danie już" zaliczyłam",potwierdzam,że smakuje wyśmienicie /choć takie proste/.
Usuńmusze wypróbować choć jedzenie liści jednak mnie nei przekonuje:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń....trawę należy potraktować jako zdrowy dodatek do potrawy. Ja lubię trawę, a mężowi dorzucam kawałek kiełbaski......
UsuńZrobiłam z brokułem i wyszło rewelacyjne danie. Mężowi też smaowało więc na pewno będę robiła częsciej. Ja dorzucę kiełbaskę to już będzie dla męża rewelacja:) Teraz muszę wypróbować to nowe danie z koprem, bo ciągle go mijam szerokim łukiem:)
Usuńdobre pożywne danie, taki właśnie najczęsciej jadam w zimie:)
OdpowiedzUsuń