25.03.2013

Mini mazurki kajmakowe z bakaliami


Mazurki, które są  słodkim symbolem naszych Świąt Wielkanocnyh i należą do tradycji zawsze omijam szerokim łukiem  i traktuję  je  jako doskonałą ozdobę stołu.
Jest przecież tyle wspaniałych , ciekawych wypieków .......dlatego więc kruche ciasto z mocno  słodkimi dodatkami zupełnie mnie nie pociąga. Może kiedyś zmienię moje  nastawienie , ale  póki co, aby dotrzymać kroku tradycjii i wypróbować kolejny  smak przygotowałam te oto mini mazurki.
Są kruchutkie, bardzo słodkie i świetnie  prezentują się na stole.


Składniki: /6 szt tarteletek/
ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g mąki  migdałowej
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta  soli
masa kajmakowa:
  • 500 ml tłustego mleka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru  waniliowego
  • 100-120 g masła
  • 2 szczypty soli morskiej
  • szczypta sody oczyszczonej
oraz
  • mały słoiczek  powidła śliwkowego 
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek, moreli i rodzynek
  • ok.50-100  ml rumu / można pominąć/
  • bakalie do dekoracji : płatki migdałowe, owoce kandyzowane, migdały, morele suszone, rodzynki,krokant orzechowy, posypka czekoladowa itp.
Wykonanie:
 ciasto:
-Mąkę przesiać na stolnicę,dodać  sól, masło ,cukier i starannie posiekać nożem.
 -Następnie dodać żółtka, śmietanę i  połączyć ze składnikami , zagnieść ciasto.
-Owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
 -Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć kółka nieco większe niż foremki.
-Foremki delikatnie nasmarować masłem i  wypełnić przygotowanym ciastem, nakłuć je w kilku miejscach. 
-Ciasto w foremce przykryć kółeczkiem  papieru do pieczenia/lub folią/ i obciążyć suchym grochem lub fasolą.
- Piec ok.20  min. w temp.180 st.C, aż ciasto  zacznie się złocić. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną.
-Przestudzone spody posmarować powidłem śliwkowym  zmieszanym z suszonymi owocami namoczonymi wcześniej w rumie. 

masa: / niecierpliwym polecam kupić gotową masę kajmakową/

-Mleko z cukrem i cukrem waniliowym  umieścić w rondelku z grubym dnem.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować / pamiętając o częstym mieszaniu/ ,aż masa  zgęstnieje i stanie się brązowa /ponieważ masa lubi się przypalać proponuję rondelek wstawić do drugiego, większego, napełnionego wodą rondelka lub użyć płytki ochronnej/
-Masa jest gotowa , kiedy kropelka  wylana na talerzyk wyraźnie zastyga/  może to trwać nawet 1,5 godz./ 
-Do gotowej ,ciepłej masy dodać masło, wymieszać  i napełnić przygotowane kruche spody.

-Zanim masa całkowicie zastygnie  dowolnie dekorować wierzch bakaliami /płatki migdałowe, morele,owoce kandyzowane,rodzynki itp/


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie małe kajmakowe babeczki, moja mama robi je co roku. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsza zasada mazurka - im słodszy tym lepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda!
      A druga zasada omijać z daleka...........

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...