Śmietankowo-maślane babeczki o mocnym cytrynowym aromacie z czekoladowym jajeczkiem ukrytym wewnątrz.
Chyba już pora wkroczyć w wiosenny klimat i poczuć zapach / przynajmniej w kuchni/ zbliżającej się Świąt. Babki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi i nie może ich zabraknąć.
Zacznam więc od malutkich cytrynowo czekoladowych babeczek....to tak na rozgrzewkę
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 120 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki likieru „Limoncello”
- szczypta soli
- 10-12 szt malutkich czekoladowych jajeczek
na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 60 g słodkiej śmietanki
- 2 łyżki likieru cytrynowego/j.w/
posypka czekoladowa do dekoracji
Wykonanie: /składniki powinny mieć jednakową temperaturę/
-Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodawać stopniowo po jednym jajku.
-Pod koniec dodać likier , skórkę cytrynową i śmietanę.
-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i delikatnie
przy pomocy łopatki połączyć z masą jajeczną.
-Foremki na babeczki posmarować masłem i napełnić je do połowy przygotowanym ciastem.
-W każdą babeczkę na środku wcisnąć
delikatnie jajeczko czekoladowe tak, aby
było przykryte ciastem.
-Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180 st.C i
piec ok. 20 minut.
-Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w szklanej miseczce, dodać
śmietanę i likier .
-Miseczkę umieścić na
naczyniu z gotującą się wodą i mieszając zawartość podgrzewać do całkowitego
rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
-Lekko przestygniętą , ale wciąż płynną masą polać babeczki i
dowolnie udekorować /użyłam posypki czekoladowej i orzeszków piniowych /
Świetny pomysł z tym jajeczkiem w środku. Babeczki wyglądają znakomicie.
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń