Bardzo lubię połączenie delikatnego smaku ryżu z goryczką radicchio . Właśnie z tego powodu często na moim stole gości risotto z czerwoną cykorią. Doskonałym uzupełnieniem dania jest dodatek orzechów włoskich / czasem piniowych/.
Risotto zadomowiło się u mnie na dobre i stało się awaryjnym , choć niezwykle smacznym daniem
obiadowym. Wystarczy tylko zmieniać
dodatki ,a risotto może przekształcić się z powszedniego , skromnego w eleganckie i wyszukane danie . Dziś zwyczajne, proste risotto ożywione przyjemną goryczką cykorii ,która ma bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy i jest bogatym źródłem witamin.
Składniki : /4 porcje/
- 320 g ryżu Carnaroli /lub innego na risotto/
- 350 g czerwonej cykorii radicchio
- ok.100 g cebuli czerwonej
- kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
- ok. 1 l. bulionu warzywnego
- ok.60 g startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka serka maskarpone
- 40 g orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
-Cykorię umyć i drobno
pokroić.
-Cebulę posiekać.
-Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni /o grubym dnie/ i podsmażyć cebulę/ nie rumienić/ .
-Dodać ryż i mieszając smażyć ok.2 minuty, dodać cykorię i wymieszać.
-Dodać ryż i mieszając smażyć ok.2 minuty, dodać cykorię i wymieszać.
-Wlać wino , gotować
chwilkę zwiększając ogień do odparowania alkoholu.
-Dodać gorący bulion w takiej ilości by przykrył całkowicie
składniki.
-Mieszając kontynuować
gotowanie/ na małym ogniu/. Dolewać bulion jak tylko zostanie wchłonięty -przez ryż.
-Kiedy ryż będzie ugotowany, a risotto osiągnie żądaną konsystencję doprawić do smaku, dodać masło, parmezan, serek i drobno
pokrojone orzechy . Starannie wymieszać.
-Risotto zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na kilka minut by „odpoczęło”
-Risotto zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na kilka minut by „odpoczęło”
-Gotowe danie nałożyć na
talerze, ozdobić orzechami i zieloną pietruszką.
Do wykończenia dania / dla dekoracji i wartości zdrowotnych/ użyłam czarnej soli z Cypru /zobacz/.
Do wykończenia dania / dla dekoracji i wartości zdrowotnych/ użyłam czarnej soli z Cypru /zobacz/.
bardzo ciekawy pomysł takiego risotto nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń