Kawowa babka z dodatkiem dość grubej warstwy polewy czekoladowej to pyszne zestawienie moich ulubionych smaków.
Właściwie babkę można posypać cukrem pudrem i również smakuje wyśmienicie, ale jak szaleć to szaleć. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na te odrobinę luksusu.... tak jest bardziej świątecznie.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml oleju arachidowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mocnego espresso
- 3 łyżki kawy cappuccino w proszku/o smaku czekoladowym/
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego "whisky"
polewa:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g śmietany 30%
- 2 łyżki kremu czekoladowego "Nutella"
Wykonanie: /składniki w temp. pokojowej/
-Mąkę wymieszać z kawą cappuccino
i proszkiem do pieczenia.
-Olej wymieszać z likierem.
-Jajka ubić z cukrem na
puszysty krem, pod koniec dodać przestudzone espresso, olej i mąkę.
-Delikatnie
wymieszać.
-Ciasto wlać do foremki
nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
-Piec ok,45 min w piekarniku
nagrzanym do temp. 170 st. C.
-Przed wyjęciem sprawdzić, czy babka jest
upieczona wbijając drewniany patyczek , który po wyjęciu powinien być suchy.
-Upieczoną babkę przestudzić, a następnie przełożyć na paterę i polać polewą czekoladową tworząc na wierzchu grubszą powłokę.
Aby przygotować polewę należy śmietankę zagotować i dodać do niej drobno pokruszoną czekoladę i krem. Masę zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Przestygnietą, płyną polewą ozdobić babkę wykorzystując tylko część .Pozostałą odstawić do stężenia i wyłożyć grubszą warstwą na wierzchu babki.
Babkę posypać czekoladową lub cukrową posypką.
Bardzo ładne, wielkanocne zdjęcia. A babka zapewne smaczna, biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam wypieki z kawą:)
OdpowiedzUsuńNo i mam takiego smaka na słodkie z sameog rana, że chyba nie mam wyjścia jak po powrocie z kościoła brać się za pieczenie:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuń