To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we
Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i wygląda podobnie.
Podstawą " placka "jest cieniutkie , kruche ciasto przygotowane z mąki i oliwy oraz
serowo ziołowe nadzienie, do którego używa się ricotty i zielonych liści /bietoli/ .
Uzupełnieniem są oczywiście jajka. Często
bietolę zastępuje się szpinakiem lub karczochami. Ciasto dzieli się na
kilkanaście kawałków , wałkuje bardzo cieniutko i układa jedno na drugie po uprzednim posmarowaniu
oliwą, tworząc warstwy / na
spodzie i na wierzchu/.
Ale gwarantuję, że upieczone z dwóch warstw jest równie
doskonałe.
Ciasto można podawać na ciepło ,ale smakuje wyśmienicie nawet na
drugi dzień.
To również doskonała przekąska piknikowa.
Składniki: / tortownica o śr.ok.25 cm/
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- woda/ 2-3 łyżki/
- szczypta soli
nadzienie:
- 800 g świeżego szpinaku
- 400 g ricotty /lub twarożku/
- 80 g parmezanu /plus 1 łyżka/
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 8 jajek
- 50 g masła
- ½ cebuli
- ok.1/2 łyżeczki majeranku/użyłam świeży/
- sól i pieprz do smaku
- jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
-Mąkę wsypać do miski
, dodać sól, ,oliwę i dolewając
stopniowo wodę połączyć składniki.
-Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, sprężyste
ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
-Umyte , mokre liście szpinaku umieścić w rondelku i bez
dodatku wody dusić/pod przykryciem/ kilka minut na małym ogniu. Miękkie liście wystudzić i drobniutko
pokroić.
- Przestudzony szpinak przełożyć do miski , wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki ricotty, połowę startego parmezanu i
dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem.
-Do drugiej miski przełożyć ricottę, dodać 2 jajka i
starannie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.
-Schłodzone ciasto podzielić na dwie części /jedna nieco
większa/.
-Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkować i umieścić w nasmarowanej
tłuszczem okrągłej foremce/ użyłam papieru do pieczenia/,posmarować białkiem i nakłuć
lekko widelcem .Ciasto powinno wystawać poza krawędzie foremki.
-Przy pomocy łyżki zrobić w równych odstępach 5 wgłębień i wbić w nie po jednym
jajku tak, by je nie uszkodzić.
-Posypać po wierzchu
resztą parmezanu/ 1 łyżka/ , pieprzem i przykryć drugim kawałkiem
rozwałkowanego ciasta.
-Boki zawinąć do środka.
-Ciasto nakłuć, posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody/można dowolnie ozdobić/.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180- 190
st.C i piec ok. 40- 50 min.
-Wierzch ciasta powinien być ładnie przyrumieniony.
-Podawać na ciepło po
lekkim schłodzeniu.
Wygląda fantastycznie. Smaka mi narobiłaś !
OdpowiedzUsuń