23.03.2013

Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie

Kiedy za oknem szaro, ponuro i  z utęsknieniem czekamy na każdy promyk słońca  wystarczy odrobina kolorów na naszym  talerzu ,a  poprawa humoru gwarantowana.  Na mnie to działa.
Moje ulubione roladki drobiowe i kilka warzywnych dodatków  to propozycja na smaczne, kolorowe danie obiadowe. Jeśli ktoś ma ochotę może wprowadzić dodatkowo ziemniaki, ryż lub po prostu pieczywo.  Jest to bardzo łatwy przepis na danie mięsne, które we Włoszech nosi nazwę
 "uccellini scappati "i przygotowuje sie je w róznych wersjach .
Nadzienie mięsa w moich roladkach  to: gotowana szynka i kawałek topionego sera w plastrach
 /typu Holland/ .  W trakcie duszenia mięsa ser wypływa  na zewnątrz tworząc wraz z dodanym winem aromatyczny sosik. Jako dodatek zdecydowałam podać paprykę pieczoną skropioną sosem winegret  oraz mix sałatek z marchewką.

Składniki:/4 porcje/
  • ok .400 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 6  plasterków gotowanej szynki
  • 3 plastry sera topionego/ typu Hohland/
  • ok.3/4 szklanki białego wytrawnego wina 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka masła
  • 1/2  łyżeczki szałwii suszonej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

/zamiast szałwii można dodać odrobinę oregano/

Wykonanie:
-Umyte, osuszone mięso podzielić na mniejsze porcje, rozbić na cienkie plastry.
-Lekko posolić, doprawić do smaku pieprzem.
-Na każdym plasterku ułożyć szynkę i pół plasterka  sera, posypać szałwią , papryką  zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
-Na patelni rozgrzać oliwę z masłem / można dodać świeży  listek szałwii/  i smażyć mięso  z każdej strony ,aż będzie rumiane.
-Przyrumienione mięso podlać winem, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.
-Zmniejszyć płomień i  dusić mięso do miękkości / ok.10-15 min , przykryć częściowo pokrywką/.
-Mięso od czasu do czasu należy  odwracać na drugą stronę/ jeśli płyn całkiem odparuje należy dolać odrobinę wody/
-W czasie duszenia powinien wytworzyć się gęsty, zawiesisty sosik z wina i sera, który wydostaje się roladek na zewnątrz.
-Roladki podawać z ulubionymi dodatkami .




2 komentarze:

  1. Głodna się zrobiłam. Zdjecia są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne roladki podane w wiosennym klimacie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........