Kiedy za oknem szaro, ponuro i z utęsknieniem czekamy na każdy promyk słońca wystarczy odrobina kolorów na naszym talerzu ,a poprawa humoru gwarantowana. Na mnie to działa.
Moje ulubione roladki drobiowe i kilka warzywnych dodatków to propozycja na smaczne, kolorowe danie obiadowe. Jeśli ktoś ma ochotę może wprowadzić dodatkowo ziemniaki, ryż lub po prostu pieczywo. Jest to bardzo łatwy przepis na danie mięsne, które we Włoszech nosi nazwę
"uccellini scappati "i przygotowuje sie je w róznych wersjach .
"uccellini scappati "i przygotowuje sie je w róznych wersjach .
Nadzienie mięsa w moich roladkach to: gotowana szynka i kawałek topionego sera w plastrach
/typu Holland/ . W trakcie duszenia mięsa ser wypływa na zewnątrz tworząc wraz z dodanym winem aromatyczny sosik. Jako dodatek zdecydowałam podać paprykę pieczoną skropioną sosem winegret oraz mix sałatek z marchewką.
/typu Holland/ . W trakcie duszenia mięsa ser wypływa na zewnątrz tworząc wraz z dodanym winem aromatyczny sosik. Jako dodatek zdecydowałam podać paprykę pieczoną skropioną sosem winegret oraz mix sałatek z marchewką.
Składniki:/4 porcje/
- ok .400 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 6 plasterków gotowanej szynki
- 3 plastry sera topionego/ typu Hohland/
- ok.3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki szałwii suszonej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
/zamiast szałwii można dodać odrobinę oregano/
Wykonanie:
-Lekko posolić, doprawić do smaku pieprzem.
-Na każdym plasterku ułożyć szynkę i pół plasterka sera, posypać szałwią , papryką zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
-Na patelni rozgrzać oliwę z masłem / można dodać świeży listek szałwii/ i smażyć mięso z każdej strony ,aż będzie rumiane.
-Przyrumienione mięso podlać winem, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.
-Zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości / ok.10-15 min , przykryć częściowo pokrywką/.
-Mięso od czasu do czasu należy odwracać na drugą stronę/ jeśli płyn całkiem odparuje należy dolać odrobinę wody/
-W czasie duszenia powinien wytworzyć się gęsty, zawiesisty sosik z wina i sera, który wydostaje się roladek na zewnątrz.
-Roladki podawać z ulubionymi dodatkami .
Głodna się zrobiłam. Zdjecia są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńpiękne roladki podane w wiosennym klimacie:)
OdpowiedzUsuń