14.03.2013

Strudel z gruszkami o smaku amaretto.


Najlepszy  , klasyczny strudel  to taki, który piecze się  z cieniutkiego jak papier , ręcznie rozciąganego  ciasta  i dużą  ilością jabłek z cynamonem.

 Mój strudel  trochę odbiega od klasyki i powstał po kilku udanych lub mniej udanych próbach. Najprościej jest użyć gotowego ciasta filo lub francuskiego  i problem z głowy.
Moje ciasto wydaje mi się całkiem smaczne , a wielki  apetyt na domowy strudel zaspokojony na pewien czas.

Składniki:
  • 200 g   mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1  łyżka  masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 500 g  jędrnych gruszek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki  imbiru
  • 2 łyżki likieru amaretto
  •  po 3 łyżki  rodzynek i  płatków migdałowych
  • 3 łyżki pokruszonych herbatników o smaku migdałowym/
  • ok.2 łyżki stopionego masła

Wykonanie:
-Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło/posiekać je z mąką/  , szczyptę soli ,cukier , wbić żółtko.
 -Połączyć składniki dodając zimnej  wody tyle,  by móc zagnieść gładkie , elastyczne ciasto. Należy je wyrabiać dość starannie ,a gotowe ciasto nie powinno się przyklejać do rąk i blatu.
 -Zawinąć je  w folię spożywczą  i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
-Obrać gruszki, pokroić je w drobną  kostkę, skropić sokiem z cytryny. 
-Dodać cukier, imbir, rodzynki , migdały, likier i wymieszać.Odstawić.
-Schłodzone ciasto przełożyć na blat , podsypać delikatnie mąką i rozwałkować bardzo cienko tworząc prostokąt. 
-Na połówce ciasta,wzdłuż  zrobić nacięcia  tworząc paski / od brzegu  do środka/
-Posmarować całość połową roztopionego  masła i posypać herbatnikami.
-Na środku, wzdłuż ciasta rozłożyć owoce .
-Końce ciasta zawinąć do środka.
-Połówką ciasta przykryć z góry owoce , a następnie dość ściśle  obłożyć wierzch naciętymi paskami tworząc podłużny strudel.
-Ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie mieści się w blaszce można je lekko wygiąć.
-Wierzch posmarować resztą masła.
-Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190  st. C.

Kiedy ciasto lekko przestygnie można je pokroić/ dość grubo/ ,
 ponieważ najsmaczniejsze jest ciepłe.



3 komentarze:

  1. Mnie strudlowe ciasto ciągle przeraża. Twój wypiek wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...