15.03.2012

Makaron penne z papryką , pomidorami i wędzonym boczkiem

Bardzo lubię to zestawienie składników. Makaron z pomidorami,  papryką i  boczkiem .
Słodycz papryki połączona z  odrobiną pikanterii , którą uzyskujemy dzięki ostrej papryczce. 
Moje ulubione danie makaronowe.

 Jest to oryginalne danie włoskie, a nauczyła mnie je robić rodowita Włoszka
 Zawsze  gotuje  się  je według tego samego przepisu, żadnych zmian i zbędnych dodatków.

Jak wszystkie  dania makaronowe także i to zawiera  niewiele składników ,a prostota w wykonaniu i smak sprawia, że często do niego wracam.Oczywiście jeśli komuś nie pasuje dodatek wędzonego boczku może z niego zrezygnować.  Danie i tak będzie bardzo aromatyczne i smaczne.  

Składniki:/dla 4 osób/
     
  • 320 g makaronu penne
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • mała papryczka chili
  • 150 g wędzonego  boczku
  • łyżka oliwy
  • 1 mała cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka do dekoracji

Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w paski, cebulkę w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać boczek pokrojony w kostkę , chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulkę i dusić kilka minut. Do podsmażonej cebuli i boczku dołożyć paprykę, chwilę poddusić , a następnie pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić  do miękkości papryki. Papryka nie może być jednak rozgotowana i  powinna zachować odrobinę kruchości. Ugotować makaron /al dente /w/g instrukcji, przecedzić i gorący przesypać na patelnię. Wymieszać i  przełożyć na talerze.
Można posypać zieloną  pietruszką.




1 komentarz:

  1. bardzo dobre danie, tanie, a do tego szybko sie robi i ladnie wyglada, ja dodalam, 3 rodzajow papryk, i boczku od Kani - polaczenie swietne, wiec polecam.

    OdpowiedzUsuń