Bardzo lubię to zestawienie składników. Makaron z pomidorami, papryką i boczkiem .
Słodycz papryki połączona z odrobiną pikanterii , którą uzyskujemy dzięki ostrej papryczce.
Moje ulubione danie makaronowe.
Jest to oryginalne danie włoskie, a nauczyła mnie je robić rodowita Włoszka
Zawsze gotuje się je według tego samego przepisu, żadnych zmian i zbędnych dodatków.
Jak wszystkie dania makaronowe także i to zawiera niewiele składników ,a prostota w wykonaniu i smak sprawia, że często do niego wracam.Oczywiście jeśli komuś nie pasuje dodatek wędzonego boczku może z niego zrezygnować. Danie i tak będzie bardzo aromatyczne i smaczne.
- 320 g makaronu penne
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
- mała papryczka chili
- 150 g wędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebulka
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w paski, cebulkę w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać boczek pokrojony w kostkę , chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulkę i dusić kilka minut. Do podsmażonej cebuli i boczku dołożyć paprykę, chwilę poddusić , a następnie pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do miękkości papryki. Papryka nie może być jednak rozgotowana i powinna zachować odrobinę kruchości. Ugotować makaron /al dente /w/g instrukcji, przecedzić i gorący przesypać na patelnię. Wymieszać i przełożyć na talerze.
Można posypać zieloną pietruszką.
bardzo dobre danie, tanie, a do tego szybko sie robi i ladnie wyglada, ja dodalam, 3 rodzajow papryk, i boczku od Kani - polaczenie swietne, wiec polecam.
OdpowiedzUsuń