15.03.2015

Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua


Doskonały deser dla wielbicieli  cytrynowych ciast  z kremem.
Popularne włoskie ciasto  o nazwie "Torta NUA", to  proste ucierane ciasto ,
 na które nakłada się  krem  i wraz z nim piecze.
Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/
ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki  ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 120 g oleju roślinnego
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z cytryny /do smaku
  • szczypta soli


    krem:

    • 500 ml mleka
    • 1 jajko
    • 100  g  cukru
    • 60 g mąki
    • skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/
    oraz:
     polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/

    Wykonanie:
    -Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem.
    -Gotować  / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić.

    -Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok  i skórkę cytrynową.
    -Ubijając   dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki.
    -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem.
    -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut.
    Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi.
    /Ciasto kroić po  całkowitym przestudzeniu/. 



    2 komentarze: