Popularne włoskie
ciasto o nazwie "Torta NUA", to proste ucierane ciasto ,
na które nakłada
się krem
i wraz z nim piecze.
Składniki /
tortownica o średnicy 24 cm/
ciasto:
|
krem:
oraz:
polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/
|
Wykonanie:
-Wszystkie składniki
na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem.
-Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do
chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić.
-Jajka ubić z cukrem
na puszysty krem, dodać aromat, sok i skórkę cytrynową.
-Ubijając dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
-Ciasto przełożyć do
natłuszczonej foremki.
-Wierzch wyrównać i nałożyć
w kilku dowolnych miejscach krem.
-Piec w piekarniku
nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut.
Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi.
/Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu/.
Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi.
/Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu/.
Genialny przepis!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń