Pyszne, aromatyczne połączenie smaków słodko-kwaśnego , słonego i pikantnego ,
prawie w orientalnym stylu .
To niezwykle proste danie jest świetną propozycją na ekspresowe przygotowanie
smacznego , pożywnego obiadu .
Kurczak curry jest jednym z moich ulubionych dań .
Przygotowuję go na wiele sposobów , a oto jeden z nich ........
Składniki /2 porcje/
- 2 filety z kurczaka
- 4 plastry świeżego ananasa
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyzka soku z cytryny
- sól i pieprz /do smaku
- 2 łyżki oliwy
oraz:
ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/
świeży szpinak
sos sałatkowy
Wykonanie:
Piersi umyć,
osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Mięso oprószyć solą, pieprzem , przyprawą curry /1 łyżeczka/
i obtoczyć w mące.
Na głębokiej patelni
rozgrzać oliwę i obsmażyć w niej plastry
mięsa, skropić sokiem z cytryny.
Podlać niewielką ilością
gorącej wody i poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/.
Dodać pokrojone plastry ananasa, wlać mleko
kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
-Doprawić do smaku solą .
-Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u
mnie szpinakowa z ananasem i wiórkami kokosu/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz