Niezwykle prosty , smaczny i zdrowy deser , który tym razem pełni
dodatkowo rolę.......... dekoracyjną.
Na co dzień deser podaję w szklanych miseczkach, ale odświętnie można pokusić się na przygotowannie go w sposób nieco odmienny ......
dodatkowo rolę.......... dekoracyjną.
Na co dzień deser podaję w szklanych miseczkach, ale odświętnie można pokusić się na przygotowannie go w sposób nieco odmienny ......
- 2 jabłka
- po 2 łyżki grubo pokrojonych bakalii /migdały, orzechy włoskie, / rodzynek, żurawiny.
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 pomarańczy
- Po ¼ łyżeczki cynamonu, mielonych gożdzików, imbiru i kardamonu
Wykonanie:
Jabłka umyć i
wydrążyć miąższ pozostawiając
dookoła cienką obwódkę.
Skropić środek sokiem
z cytryny.
Wydrążony miąższ
pokroić i przełożyć do rondelka.
Dodać sok z pomarańczy / ewentualnie 2 łyżki wody/
i dusić na małym ogniu do miękkości, ale owoce
nie powinny być rozgotowane.
Dodać przyprawy i odstawić do przestygnięcia.
Jabłka połączyć z miodem i połową przygotowanych bakalii.
Napełnić jabłka.
Wierzch posypać obficie bakaliami.
Wyjątkowo pyszna propozycja;)
OdpowiedzUsuń