3/22/2015

Kotleciki mielone w chrupiacej panierce


Kotlety mielone  obok  schabowych/  to chyba najbardziej popularne mięsne
 danie  w naszej polskiej kuchni.
 Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej  stołówce, 
w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką  czy z kiszoną kapustą. 
 Najlepsze były jednak te  domowe , które robiła mama. .....
Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już  w nieco inny sposób. 
 Kotlety mielone przyrządza się  szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu  i to jest ich największą zaletą , a  podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą  smaki każdego.
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/
  • 1jajko
  • 1-2  łyżeczki  ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/
  • 2 łyżki  otrębów owsianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • pieprz mielony /do smaku
  • tłuszcz do smażenia
panierka:
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
-Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól  bułkę tartą i otręby.
-Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne miejsce.
-Składniki panierki krótko zmiksować.
-Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w panierce  i smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron do zrumienienia.
-Gotowe przełożyć na  na papierowy ręcznik.
-Kotleciki podawać  z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/.

U mnie kotleciki  podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi....../

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (9) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)