Kotlety mielone  obok 
schabowych/  to chyba najbardziej
popularne mięsne
 danie  w naszej polskiej
kuchni. 
 Pamiętam je już od wieku
przedszkolnego, potem w szkolnej 
stołówce, 
w barach i restauracjach ............najczęściej z
buraczkami lub marchewką  czy z kiszoną
kapustą. 
 Najlepsze były jednak te  domowe , które robiła mama. .....
Również dzisiaj chętnie
, choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już  w nieco inny sposób. 
 Kotlety
mielone przyrządza się  szybko, są niezwykle
proste w przygotowaniu  i to jest ich największą
zaletą , a  podane z odpowiednimi
dodatkami zadowolą  smaki każdego.
- 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/
- 1jajko
- 1-2 łyżeczki ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki bułki tartej
- ok. 1 łyżeczki soli
- pieprz mielony /do smaku
- tłuszcz do smażenia
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
-Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól  bułkę tartą i otręby.
-Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne
miejsce.
-Składniki panierki krótko zmiksować.
-Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w
panierce  i smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron do zrumienienia.
-Gotowe przełożyć na  na papierowy ręcznik.
-Kotleciki podawać 
z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/.
U mnie kotleciki  podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi....../
 

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz