22.03.2015

Kotleciki mielone w chrupiacej panierce


Kotlety mielone  obok  schabowych/  to chyba najbardziej popularne mięsne
 danie  w naszej polskiej kuchni.
 Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej  stołówce, 
w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką  czy z kiszoną kapustą. 
 Najlepsze były jednak te  domowe , które robiła mama. .....
Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już  w nieco inny sposób. 
 Kotlety mielone przyrządza się  szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu  i to jest ich największą zaletą , a  podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą  smaki każdego.
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/
  • 1jajko
  • 1-2  łyżeczki  ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/
  • 2 łyżki  otrębów owsianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • pieprz mielony /do smaku
  • tłuszcz do smażenia
panierka:
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
-Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól  bułkę tartą i otręby.
-Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne miejsce.
-Składniki panierki krótko zmiksować.
-Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w panierce  i smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron do zrumienienia.
-Gotowe przełożyć na  na papierowy ręcznik.
-Kotleciki podawać  z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/.

U mnie kotleciki  podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi....../

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...