Kotlety mielone obok
schabowych/ to chyba najbardziej
popularne mięsne
danie w naszej polskiej
kuchni.
Pamiętam je już od wieku
przedszkolnego, potem w szkolnej
stołówce,
w barach i restauracjach ............najczęściej z
buraczkami lub marchewką czy z kiszoną
kapustą.
Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. .....
Również dzisiaj chętnie
, choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób.
Kotlety
mielone przyrządza się szybko, są niezwykle
proste w przygotowaniu i to jest ich największą
zaletą , a podane z odpowiednimi
dodatkami zadowolą smaki każdego.
- 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/
- 1jajko
- 1-2 łyżeczki ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki bułki tartej
- ok. 1 łyżeczki soli
- pieprz mielony /do smaku
- tłuszcz do smażenia
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
-Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól bułkę tartą i otręby.
-Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne
miejsce.
-Składniki panierki krótko zmiksować.
-Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w
panierce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia.
-Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik.
-Kotleciki podawać
z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/.
U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi....../
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz