17.03.2015

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym


Doskonała alternatywa dla  pieczarkowych kotletów mielonych.

Proste i  smaczne danie,  które może być  również idealną imprezową  przekąską.
Właśnie po raz pierwszy  poczęstowano mnie  tym przysmakiem  na  małym przyjęciu  dziwiąc się, że  nigdy wcześniej  nie jadłam  faszerowanych pieczarek. 
Rzeczywiście muszę przyznać, że choć pieczarki faszerowane są bardzo popularne, 
 dla mnie są  czymś zupełnie nowym  i  zrobiłam je  po raz pierwszy.
Smakowały mi bardzo!
Składniki:
  • 10-12  pieczarek  średniej wielkości
  • 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 -4 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz /do smaku

oraz:
jajko i bułka tarta /do panierowania
tłuszcz /do smażenia
Wykonanie:
-Pieczarki oczyścić i obrać .
-Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić.
-Posiekaną  cebulę  i  trzonki pieczarek  podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/ masło lub oliwa/.
-Mięso  wymieszać z jajkiem, dodać podsmażoną cebulę, drobno posiekany czosnek,
pietruszkę   i przyprawy.
-Masę wyrobić dodając   bułkę tartą /  masa nie może być rzadka/.
-Z przygotowanego farszu uformować małe kulki , nałożyć  we wgłębienie  kapelusza 
wypełniając całe wnętrze.
-Gotowe kulki pieczarkowe   panierować w jajku i bułce tartej.
-Smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron  na  złoty kolor /zaczynając od strony farszu/.

-Pieczarki można również  upiec w piekarniku  / także  bez panierki/  posypując   wierzch  pod koniec pieczenia żółtym serem.



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...