Doskonała alternatywa dla pieczarkowych kotletów mielonych.
Proste i
smaczne danie, które może
być również idealną imprezową przekąską.
Właśnie po raz pierwszy poczęstowano mnie tym przysmakiem na
małym przyjęciu dziwiąc się, że nigdy wcześniej nie jadłam
faszerowanych pieczarek.
Rzeczywiście muszę przyznać, że choć pieczarki faszerowane są bardzo popularne,
dla mnie są czymś zupełnie nowym i zrobiłam je po raz pierwszy.
Smakowały mi bardzo!
dla mnie są czymś zupełnie nowym i zrobiłam je po raz pierwszy.
Smakowały mi bardzo!
Składniki:
- 10-12 pieczarek średniej wielkości
- 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 -4 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
- sól i pieprz /do smaku
oraz:
jajko i bułka tarta /do panierowania
tłuszcz /do smażenia
Wykonanie:
-Pieczarki oczyścić i obrać .
-Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić.
-Posiekaną cebulę
i trzonki pieczarek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/
masło lub oliwa/.
-Mięso
wymieszać z jajkiem, dodać podsmażoną cebulę, drobno posiekany
czosnek,
pietruszkę i przyprawy.
-Masę wyrobić dodając bułkę tartą / masa nie może być rzadka/.
-Z przygotowanego
farszu uformować małe kulki , nałożyć we
wgłębienie kapelusza
wypełniając całe
wnętrze.
-Gotowe kulki pieczarkowe panierować w jajku i bułce tartej.
-Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
na złoty kolor /zaczynając od
strony farszu/.
-Pieczarki można
również upiec w piekarniku / także bez panierki/ posypując
wierzch pod koniec pieczenia żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz