Moje ulubione
kotleciki bezmięsne .
Do przygotowania
ich wykorzystałam dziś czerwoną soczewicę, ale
zastępując ją różnymi warzywami strączkowymi z dodatkiem ulubionych przypraw , można
stworzyć różnorodne, smaczne i
wartościowe posiłki.
Składniki:
- ok. 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1jajko
- 3-4 łyżki płatków owsianych/ delikatnie zmielonych/
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczka kminu rzymskiego/mielony
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz /do smaku
- olej do smażenia
- otręby do panierowania
Wykonanie:
-Soczewicę ugotować do miękkości /do gotowania można dodać liść laurowy
i kilka ziarenek ziela angielskiego/.
-Ugotowaną soczewicę odcedzić/wcześniej usunąć pianę, która wytwarza się podczas gotowania/
i zmielić blenderem .
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
-Do zimnej masy dodać jajko , płatki ,otręby, zmiazdzony czosnek, podsmazoną cebulę i przyprawy.
-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku i odstawić na ok.20 minut.
-Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka należy zagęścić ją płatkami lub bułka tartą.
-Wilgotną ręką formować kotleciki.
-Obtoczyć je w otrębach i smażyć na rumiano z obu stron .
-Kotleciki podawać z dowolną surówką.
-Soczewicę ugotować do miękkości /do gotowania można dodać liść laurowy
i kilka ziarenek ziela angielskiego/.
-Ugotowaną soczewicę odcedzić/wcześniej usunąć pianę, która wytwarza się podczas gotowania/
i zmielić blenderem .
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
-Do zimnej masy dodać jajko , płatki ,otręby, zmiazdzony czosnek, podsmazoną cebulę i przyprawy.
-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku i odstawić na ok.20 minut.
-Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka należy zagęścić ją płatkami lub bułka tartą.
-Wilgotną ręką formować kotleciki.
-Obtoczyć je w otrębach i smażyć na rumiano z obu stron .
-Kotleciki podawać z dowolną surówką.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń