Kasza kukurydziana na dobre zagościła w mojej kuchni . Po pierwsze bardzo ją lubię ,
a po drugie można z niej przygotować wiele smacznych , pożywnych posiłków.
Popularna polenta z kaszy kukurydzianej to tradycyjne, bardzo popularne danie włoskie ,
a możliwości jej podania jest całe mnóstwo / np.zobacz TUTAJ .
Składniki:a po drugie można z niej przygotować wiele smacznych , pożywnych posiłków.
Popularna polenta z kaszy kukurydzianej to tradycyjne, bardzo popularne danie włoskie ,
a możliwości jej podania jest całe mnóstwo / np.zobacz TUTAJ .
- 1 brokuł
- 180 g kaszy kukurydzianej
- 3 łyżki obranych orzeszków pistacjowych
- 3/4 szklanki pomidorów krojonych w kostkę z puszki/
- 100 g mozzarelli
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól / do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
-Zagotować wodę , posolić .
-Mieszając energicznie rózgą lub drewnianą łyżką wsypywać powoli kaszę kukurydzianą
i ugotować w/g
instrukcji na opakowaniu.
/użyłam kaszy błyskawicznej, którą
gotowałam w 750 ml. wody przez ok. 6 min
/.
-Naczynie żaroodporne/ prostokątną
blaszkę/ nasmarować oliwą.
-Ugotowaną kaszę przełożyć do naczynia , wyrównać wierzch .
-Nałożyć równomiernie warstwę pomidorów wraz z zalewą , pokruszoną mozzarellę
i
starty parmezan.
-Blaszkę wstawić do
piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C
i zapiekać kilkanaście
minut/ do rozpuszczenia się serów/.
- W lekko osolonej wodzie ugotować brokuł /
podzielony na różyczki/, odcedzić
i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
Bardzo smacznie wygląda.Takie zapiekanki są przepyszne;)
OdpowiedzUsuń