15.03.2015

Zapiekanka kukurydziana z brokułem i pistacjami

   
 Prosta, apetyczna i zdrowa zapiekanka z kaszy  kukurydzianej  z dodatkiem brokuła.    
Kasza kukurydziana na dobre  zagościła w mojej kuchni . Po pierwsze bardzo ją lubię , 
a po drugie można  z niej przygotować wiele  smacznych , pożywnych posiłków.  
   Popularna polenta z kaszy kukurydzianej  to tradycyjne, bardzo popularne danie włoskie ,   
                      a możliwości  jej podania jest  całe mnóstwo / np.zobacz  TUTAJ   .                                                            
Składniki:
  • 1 brokuł
  • 180 g kaszy kukurydzianej
  • 3  łyżki obranych orzeszków pistacjowych
  • 3/4 szklanki  pomidorów krojonych w kostkę z  puszki/
  • 100 g mozzarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • sól   / do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
-Zagotować wodę , posolić  .
-Mieszając  energicznie rózgą lub drewnianą łyżką  wsypywać powoli kaszę kukurydzianą
 i ugotować w/g  instrukcji na opakowaniu.
/użyłam kaszy błyskawicznej, którą gotowałam w 750 ml. wody  przez ok. 6 min /.
-Pod koniec gotowania dodać  1 łyżkę masła i wsypać posiekane orzeszki.
-Naczynie żaroodporne/ prostokątną blaszkę/ nasmarować  oliwą.
-Ugotowaną kaszę  przełożyć do naczynia , wyrównać wierzch .
-Nałożyć  równomiernie  warstwę pomidorów wraz z zalewą , pokruszoną mozzarellę 
 i starty parmezan.
-Blaszkę wstawić do piekarnika  nagrzanego do temp. 180 st.C i zapiekać kilkanaście 
minut/ do rozpuszczenia się serów/.
- W lekko osolonej wodzie ugotować brokuł / podzielony na różyczki/, odcedzić
 i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
- Przed podaniem  wstawić na moment do piekarnika ,
 można  delikatnie skropić  świeżą oliwą.




















1 komentarz:

  1. Bardzo smacznie wygląda.Takie zapiekanki są przepyszne;)

    OdpowiedzUsuń